Nieuws

Gepost op 30 mei 2017 | door Jan Eef

0

Winkelstraatvereniging Jan Eef zit zonder geld

In winkelstraatvereniging Jan Eef werken bewoners en ondernemers langdurig samen aan hun buurt. Met dit bijzondere model zijn we ver gekomen in de afgelopen zes jaar. 

Denk aan nieuwe winkels zoals Deli-caat, White Label Coffee, Massagehuys, Things I Like, Kattencafe Kopjes, TOON, Tea’s en tal van pop up stores. Aan de buurtbrunch, het theaterfestival Jan Eef, Yes-we-jerrycan feestverlichting, de Jan Eef buurtkrant, Kassamassa’s, beach volleybal, de Pop-Up kantoren aan het Mercatorplein met 30 lokale bedrijven, onze paas- en kerstacties, de buurtopera, de zomerconcerten op het Mercatorplein, de Freezone Jan Eef, de Amsterdam Yard Sale Loves Jan Eef en de gezelligste ontmoetingsplek van De Baarsjes: de Mercatormarkt.

Fondsen
Naast heel veel persoonlijke inzet vragen deze professioneel uitgevoerde activiteiten ook fondsen. Een team van betrokken professionals zet zich in dit model in voor de eigen buurt, voor een derde van hun normale tarief. Dit financieel gunstige model is innovatief, er is belangstelling uit heel Europa. Er is echter nog geen goed instrumentarium bij de gemeente voor winkelstraatverenigingen. De gemeente springt nu vooral bij waar het mis is. Omdat het steeds beter gaat, zijn we vanaf 2014 aan het bezuinigen.

Begin 2016 schreven we daarover: “al vijf jaar werken we als bewoners en winkeliers aan een fijne buurt. Het gaat nu zo goed dat het moeilijk is om geld binnen te halen voor onze activiteiten. Veel geldschieters denken dat we het nu niet meer nodig hebben. In 2015 hebben we dus flink moeten bezuinigen. Toch is het gelukt veel te doen. Ook in 2016 moeten we de eindjes aan elkaar knopen. Maar we gaan er weer voor: voor een actieve buurt met activiteiten die leuk zijn voor jong, oud, arm en rijk.”

De ondernemers droegen van 2012 tot 2016 ieder jaar financieel 20% bij aan de Winkelstraatvereniging via een eigen fonds, de BIZ. Maar daarvoor ontbreekt nu onder de ondernemers het draagvlak: dit fonds is eind 2016 gestopt. 

Niet gelukt
Op 31 mei 2017 is het benodigde geld voor team Jan Eef op. We zijn hierover sinds medio 2016 in gesprek met de gemeente, het bestuur en de politiek. Maar ook voor hen is het model winkelstraatvereniging nieuw. Daarom is het ze nog niet gelukt om de expliciet uitgesproken steun van de hele gemeenteraad van Amsterdam, coalitie en algemeen bestuur Stadsdeel West om te zetten in de voor 2016 benodigde extra 20.000 euro. 

Ondertussen zijn er nieuwe mensen die mee willen doen, en zijn we een vrienden-van stichting en sponsoring aan het verkennen. Maar dat heeft meer tijd nodig. Morgen is het 31 mei 2017. Gaat het doek vallen?

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef