Jan Evertsen BuurtCoöperatie

De Jan Evertsen BuurtCoöperatie is een initiatief van Winkelstraatvereniging Jan Eef met als doel een diverser winkelaanbod in de Jan Evertsenstraat te realiseren. Met deze coöperatie bestaande uit bewoners, gebruikers, ondernemers en buurtgenoten wordt getracht het aanbod te laten aansluiten bij de behoeftes uit de buurt. De participanten in de cooperatie krijgen daar een aantrekkelijker en gezelliger winkelstraat voor terug. Een voor Nederland nieuwe en unieke vorm van het opwaarderen van winkelstraten.

WAT DOET JAN EVERTSEN BUURTCOÖPERATIE?

De Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC) wil invloed uitoefenen op de het winkelaanbod in de Jan Evertsenstraat. De pandeigenaar bepaalt aan welke ondernemer hij zijn pand verhuurt. In veel gevallen wordt daarbij niet – in de eerste plaats – gekeken of deze ondernemer iets toevoegt aan de diversiteit van het aanbod in de winkelstraat.

Bezoekers en gebruikers van de Jan Evertsenstraat weten als geen ander wat er gemist wordt in de straat om het hun winkelstraat te laten zijn. Op het moment dat er een pand beschikbaar komt in de straat kan de JEBC – door de gebundelde kennis en behoeftes – op zoek gaan naar een ondernemer waar op dat moment behoefte naar is.

WAAROM EEN COÖPERATIE?

Om als JEBC invloed uit te kunnen oefenen op het winkelaanbod zal de JEBC zelf winkelpanden in beheer moeten hebben. In de eerste plaats wil de JEBC panden die beschikbaar komen in de straat gaan huren en deze vervolgens door te verhuren aan de door de JEBC gevonden ondernemer. Als de middelen van de JEBC dit toelaten bestaat ook de mogelijkheid dat er panden worden aangekocht met hetzelfde doel. Op deze manier is het mogelijk om als JEBC het eigen pand te verhuren aan een onderneming die een meerwaarde is voor de winkelstraat als totaal.

WIE IS DE JEBC?

Om panden te kunnen huren of kopen is er kapitaal nodig. De JEBC vraagt belanghebbenden – bezoekers, klanten, ondernemers en buurtgenoten – in te stappen. Met die reden is er ook gekozen voor een laagdrempelige coöperatievorm met een minimale inleg van EUR 50.00. Bij de JEBC heeft ieder lid – ongeacht de inleg – één stem.

Ook enthousiast geworden en wil je – als een van de eersten – meedoen met de JEBC? Vul dan de intentieverklaring (download) in en mail deze naar info@jebc.nl

Links:
Het Parool schreef een verslag over de eerste Informatiebijeenkomst van de JEBC op dinsdag 29 september 2015, lees Bewoners Jan Evertsenstraat willen zelf winkelvastgoed beheren.
En in het Financieel Dagblad: Buurtbewoners in Amsterdam-West gaan zelf winkelpanden kopen

Artikel in Jan Eef krant: BuurtCoöperatie: investeren in je eigen buurt
Artikel in de Westkrant: Buren als aandeelhouder
Volg dit intiatief op de JEBC Facebookpagina

 


Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef