Nieuws

Gepost op 31 mei 2017 | door Jan Eef

0

Wie geeft er nog om de Jan Eef?

Initiatiefnemer Jeroen Jonkers en het gehele huidige Jan Eef team stoppen per 31 mei 2017. Op de Mercatormarkt van 24 juni 2017 kan iedereen vanaf 16:30 persoonlijk afscheid van hen komen nemen.

Uniek 
In winkelstraatvereniging Jan Eef werken bewoners en ondernemers langdurig samen aan hun buurt. Met dit unieke model zijn ze ver gekomen in de afgelopen zes jaar in hun buurt: de Jan Evertsenstraat (‘Jan Eef’) in Amsterdam West. De winkelstraatvereniging Jan Eef is in 2011 opgericht als verduurzaming van bewonersinitiatief Ik Geef om de Jan Eef. Dit initiatief startte als antwoord van de buurt op de dood van juwelier Fred Hund bij de overval op zijn winkel aan de Jan Eef op 7 oktober 2010.
 
Dankzij de inspanningen van de winkelstraatvereniging zijn er nu tal van nieuwe winkels zoals Deli-caat, White Label Coffee, Massagehuys, Things I Like, Kattencafe Kopjes, TOON en Tea’s. Ook waren er steeds andere  pop up stores, een buurtbrunch, het theaterfestival Jan Eef, Yes-we-jerrycan feestverlichting, de Jan Eef buurtkrant, Kassamassa’s, beach volleybal, paas- en kerstacties, zomerconcerten op het Mercatorplein, de Freezone Jan Eef, de Amsterdam Yard Sale Loves Jan Eef en de gezelligste ontmoetingsplek van De Baarsjes: de Mercatormarkt.
 
Waar uw schat is, daar zal uw hart zijn
Naast veel persoonlijke inzet vragen deze professioneel uitgevoerde activiteiten ook fondsen. Een team van betrokken professionals zet zich in dit model in voor de eigen buurt, voor een derde van hun normale tarief. Dit financieel gunstige model is innovatief, er is belangstelling uit heel Europa. Er is echter nog geen goed instrumentarium bij de gemeente voor winkelstraatverenigingen. De gemeente stimuleert het starten van ondernemersfondsen zoals de BIZ en springt verder vooral bij waar het mis is.
 
De ondernemers droegen van 2012 tot 2016 ieder jaar financieel 20% bij aan de Winkelstraatvereniging via zo’n eigen BIZ fonds. Maar daarvoor ontbreekt nu onder de ondernemers het draagvlak: dit fonds is eind 2016 gestopt.
 
Op 31 mei 2017 is het benodigde geld voor team Jan Eef op. We zijn hierover sinds medio 2016 in gesprek met de gemeente, het bestuur en de politiek. Maar ook voor hen is het model winkelstraatvereniging nog nieuw. Daarom is het nog niet gelukt om de expliciet uitgesproken steun van de hele gemeenteraad, coalitie en algemeen bestuur stadsdeel west, om te zetten in de voor 2016 benodigde extra 20.000 euro.
 
Inmiddels is de deadline van 31 mei 2017 bereikt. Dat betekent dat het doek valt voor huidige team Jan Eef. Daarmee is de opbouwende rol van de bedenker van het model ‘winkelstraatvereniging’ uitgespeeld. Het is tijd voor herbezinning. Hoe kan dit innovatieve model verder? Met wie? Wie doet er mee? Wie betaalt er mee? Dat vraagt nieuwe ideeën en andere mensen. Aanjager Jeroen Jonkers neemt daarom tegelijk met het gehele huidige team Jan Eef afscheid.
 
Afscheid op de Mercatormarkt van 24 juni 2017
Mogelijkheid afscheid te nemen is op 24 juni om 16:30 op de mercatormarkt. Naast verdriet over dit afscheid is er ook trots bij het team hoeveel we de afgelopen jaren hebben kunnen bereiken. Het was een geweldig avontuur, met de nodige hoogte en dieptepunten. Het karwei is niet af, maar de buurt staat er sterker voor.
 
Voor ons als huidig team is het mooi geweest: wij gaan onze energie nu in andere zaken steken. Gelukkig gaat de Jan Evertsen Buurt Coöperatie (“bewoners kopen winkels”) wel door. We duimen als team voor een doorstart die net als bij deze coöperatie recht blijft doen aan de diversiteit van de hele buurt: jong en oud, arm en rijk.
 
Afsluitend herhalen we graag ons motto: een ‘gezonde’ winkelstraat is goed voor de buurt en een betrokken buurt is goed voor de straat.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef