Interview

Gepost op 30 december 2015 | door Jan Eef

0

‘Het is altijd oliebollenseizoen’

Al zeven jaar lang staan Karin Bakker en haar man in november en december met een oliebollenkraam op het Mercatorplein. Feestdagen of niet: ‘Een oliebol is altijd lekker’.

 Oliebollenbakken gaat van vader op zoon. Daar kan Karin Bakker van de oliebollenkraam op het Mercatorplein over meepraten. Haar man ging als kleine jongen al met zijn vader mee oliebollen verkopen. Helpen, om de fijne kneepjes van het vak te leren. Inmiddels staan ook haar twee zoons met een eigen kraam in de stad. De een op de Willem de Zwijgerlaan, de ander op de Spaardammerweg. ‘Terwijl wij uit Bergen op Zoom komen. We zijn geen Amsterdammers.’

Hoe komen jullie hier dan terecht?

‘Je rolt erin, hè? 25 jaar geleden konden we ergens in Amsterdam een plek overnemen, en sindsdien staan we er ieder jaar. Ik vind het prima. Het is een leuke buurt, we krijgen allerlei verschillende culturen aan de kraam en we hebben nooit problemen. Het is rustig en gezellig op het Mercatorplein.’

Wat doen jullie buiten het oliebollenseizoen?

‘Het is altijd oliebollenseizoen! In de maanden dat we hier niet staan, reizen we met de kermis mee. Elke week zijn we in een andere stad. We zien heel wat van het land, dat is wel heel bijzonder. Ja, we bakken het hele jaar door. Een oliebol is ook gewoon altijd lekker. Vind ik.’

Tegen de achterwand van de kleurige oliebollenkraam liggen balen meel opgestapeld. Daarboven hangt een bordje: ‘Bakker & crew wensen u fijne feestdagen!’ Karin en haar man hebben deze nieuwe wagen vijf jaar geleden gekocht. Terwijl Karin wat poedersuiker in een zakje schept voor een klant die het graag apart van de oliebollen mee wil nemen, vertelt ze dat de kraam helemaal door haar zelf gedecoreerd is. Ze wijst op een muurschildering van een paar boekenplankjes waarop boeken en een fruitschaal geschilderd zijn. ‘Mijn man heeft de grote lijnen gedaan. Ik de tierelantijntjes: de kroonluchters die hier hangen en de andere lampjes en dingetjes. Je kunt zo’n wagen ook kant en klaar kopen, maar ik vind dit veel mooier. Het moet wel gezellig zijn.’

Hebben jullie veel vaste klanten?

‘Ja, heel veel. Sommige mensen komen elke week, twee keer in de week, of zelfs iedere dag hier voor onze oliebollen. Onze specialiteit is de Berlinerbol, een oliebol die gevuld is met lekkere room, met een chocolaatje erop. Rond sinterklaas hebben we speculaasbollen, en die halen we dan na 5 december weer uit het assortiment. Dan krijgen we weer vraag naar kersenbollen. Zo kijken we steeds waar mensen zin in hebben.’

Krijgen jullie iets mee van gezondheidshypes? Hebben jullie suikervrije of glutenvrije oliebollen?

‘We kunnen wel rekening houden met voorkeuren als we het van tevoren weten. Er zijn ook steeds meer mensen die geen zuivel mogen. Dan kan ik altijd zeggen: dat zit er ook niet in. Ik bak alleen geen speltbollen. Dat lijkt me gewoon niet lekker, en ik vind het ook niet passen bij de oliebol.’

Wat is het geheim van een goede oliebol?

‘Een goede oliebol is van buiten krokant en van binnen lekker droog. Niet vet.’

Hoe bak je zo’n bol?

‘Dat vertelt ik natuurlijk niet. Straks gaat iedereen dat doen!’

 

Dit interview verscheen eerder in Buurtkrant De Jan Eef.

Tags: , , ,




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef