Krant

Gepost op 4 juli 2016 | door Jan Eef

0

Gele pootjes van het stuifmeel

Het gaat goed met de Baarsjesbij. Uitstekend zelfs, vertelt stadsimker en buurtbewoner Oscar Vrij van Imkerij Kabokkel. Wereldwijd verschijnen berichten over bijensterfte, maar de Amsterdamse honingbijen vliegen onverstoorbaar door. In gesprek met de man die ons ‘redde’ van menige bijenzwerm in de buurt.

Op dit moment heeft Oscar Vrij zeven bijenvolkeren onder zijn hoede. Hij heeft kasten staan in het Erasmuspark, in de tuin van MidWest en op het dak van Café Radijs. Daar staan ze beschut en afgeschermd van voorbijgangers, want bijen houden er niet van als mensen in hun ‘vliegroute’ gaan staan. Ik mag met Oscar mee het dak van Radijs op, waar het inderdaad een drukte van jewelste is. ‘Zie je die bijen die terugkomen daar? Die hebben allemaal gele pootjes van al het stuifmeel’, zegt Oscar, wijzend op de drommen bijen bij de kast. Al zeven jaar imkert hij met plezier. ‘Het is en blijft een intensieve hobby, die veel vrije tijd in beslag neemt. Zij bepalen toch een beetje mijn agenda. Maar ik vind het prachtig. Ik blijf me over bijen verbazen.’

Honingbomen
Van het vroege voorjaar tot het najaar zoeken bijen naar voedsel. Ze zijn dol op alles wat bloeit. Bloeiperiodes verschillen per plant of boom en dus is diversiteit belangrijk, want dan is er altijd wel iets te eten voor de bij. Gelukkig is er in onze buurt rekening gehouden met deze wens. Oscar: ‘In de Cabralstraat zijn bijvoorbeeld honingbomen geplant. Die bloeien op het moment dat er verder niet veel is. Honingbijen zijn generalisten. Ze vliegen op rijkdom van voedsel. In deze tijd staat de linde in bloei en daar wordt zeker veel op gevlogen. Wat ze na juli ophalen, na de zomeroogst, laat ik ze meestal houden. Dan hebben ze genoeg te eten voor de winter. Soms voer ik ze ook wat honingsuikerwater bij, om daarvan verzekerd te zijn. Bijensterfte is hier niet zo’n probleem. Soms gaan bijen in de winter dood omdat ze te weinig voedsel hebben en ook is er de beruchte varroamijt, die bijen kan verzwakken. De afgelopen jaren hebben onze bijen hier gelukkig geen last van gehad. Ik heb de afgelopen zeven jaar nog nooit een volk verloren.’

Oogst
Honing wordt geoogst door de honing uit de raten te slingeren in een soort centrifuge. Daarna wordt het alleen nog gezeefd om achtergebleven stukjes bijenwas eruit te filteren. Het is dus een natuurzuiver, onbewerkt product. Hoeveel honing er per kast gewonnen wordt, is moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van het weer. Soms kan de oogst oplopen tot wel veertig kilo per kast. Er is een verschil tussen de oogst van de lente en die van de zomer. De lente zorgt voor een zachte smaak en de zomer geeft juist een veel bloemiger resultaat. Bovendien smaakt de honing ieder jaar weer anders, net als wijn.

Zwermen
In de zomer verdubbelt het aantal bijen zich. Veel imkers proberen daarom hun volkeren tijdig op te delen, om zwermen te voorkomen. Als een volk zo groot is geworden dat er een nieuwe koningin kan worden gemaakt, vertrekt een oude koningin soms met haar bijenvolk om een nieuwe stek te zoeken. Dat heet ‘zwermen’ en resulteert erin dat er een kluwen bijen aan een boom, dakgoot of soms zelfs een fietszadel gaat hangen. Amsterdamse imkers zijn erin getraind om zo’n volk op te vangen en van een nieuw onderkomen te voorzien. Ga er dus niet zelf mee aan de haal, want boze bijen kunnen fel uit de hoek komen.

De Baarsjeshoning van Imkerij Kabokkel is verkrijgbaar bij Café Radijs, bij Terrasmus en bij Avondwinkel Sterk. De nieuwe oogst staat vanaf 25 juni in de winkel. Wil je de Baarsjesbijen weleens van dichtbij zien? Op 10 juli is het Open Imkerijdag, van 14.00 tot 16.00 uur bij MidWest, Cabralstraat 1. Om 13.00 uur kun je deelnemen aan een bijenplantenwandeling vanuit het Erasmuspark.

Bijenweetjes

Hooikoorts? Door regelmatig lokale honing te eten schijn je resistentie op te kunnen bouwen voor lokale pollen. Een theelepeltje per dag volstaat.

Handje helpen? Zorg voor verschillende bloemen en planten op je balkon, leg een geveltuintje aan of investeer met je buren in mooie gevelbegroeiing, zoals blauweregen. Hoe meer bloeiende planten bijen tegenkomen, des te beter ze gedijen. Schoffel je tuin ook niet te veel, want wilde bijen nestelen in de grond.

Bijenzwerm? Geen paniek! Laat de bijen lekker zitten en bel Oscar Vrij of een van de andere stadsimkers. De nummers kun je opzoeken via http://www.bijenpark.nl/contact. De imker zorgt ervoor dat de bijen veilig worden opgevangen en dat ze een mooi nieuw plekje krijgen.

 

Tags: , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef