Column

Gepost op 14 april 2016 | door Jan Eef

2

Donderdag in Café De Krommerdt

Druilerige donderdag. Dan maar even naar de kroeg. Cafe De Krommerdt, hoek Jan Eef-Witte de With. Was er al een tijdje niet geweest. Even een uurtje ontspannen. Toevallig kom ik voor de deur Mieke tegen, de baas. Grote bos bloemen in d’r handen. ‘Bedankt, lief van je!’, zeg ik. Maar ze kent mij langer dan vandaag. ‘Voor op de bar, slimmerik’, lacht ze.

Die mooie Jan Eef, waar de laatste jaren zo veel positieve dingen zijn gebeurt. Nieuwe mensen, restaurants, culturen, geuren, kleuren, noem maar op. Dan is het lekker thuiskomen in zo’n bruin Amsterdams café. Hazes (hij heeft hier zes jaar gewerkt) en Heineken, wat wil je nog meer?

Je merkt dat vrouwen hier de zaak runnen, al twintig jaar. Fris, vriendelijk, veilig. Je treft hier geen zatlappen aan. Wel tref ik de darters van het ‘studententeam’. Al lang afgestudeerd trekken ze nu de wereld rond als ingenieur, geoloog of manager. Maar ze komen nog altijd hier hun pijltjes gooien.

‘De vriendengroep’
De tent is gezellig druk. Twee meisjes aan de cappuccino in de loungehoek, de genoemde darters, tafeltje poker, gemixt barretje met hier en daar wat bekende gezichten. Ik raak in gesprek met een groepje twintigers. Nu zijn ze aan het borrelen, straks gaan ze eten bij Speijkervet. Goed idee. Ze komen hier wel vaker, meestal na het eten. ‘Misschien doen we dat deze keer ook wel weer’, zegt Hans. ‘Vorige keer was er karaoke, dat was echt niet om aan te horen. Een man bleef maar verzoekjes aanvragen. We waren ‘m helemaal zat, iedereen trouwens, dus dan legden we zijn briefje telkens maar onderop de stapel. ‘Sorry gast, nog een paar verzoekjes, dan ben jij weer aan de beurt.’

DSCN2669

Gezelligheid in De Krommerdt

Zo gaat dat in een buurtkroeg. Laten we het maar sociale controle noemen. Overigens hebben mensen hier ook écht oog voor elkaar. Elk jaar wordt er – door wat ‘de vriendengroep’ is gaan heten – geld ingezameld voor gezinnen met kinderen die bij de voedselbank in De Baarsjes lopen. Ook is daarvoor eens een BaarsjesBorrelavond gehouden, waar een sponsorbiertje vijf euro kostte. En daar is goed gedronken die avond, geloof het maar. Van het geld zijn cadeautjes voor de kinderen gekocht.

Over kinderen gesproken. Ik heb geen idee hoeveel er verwekt zijn na ontmoetingen in De Krommerdt. Maar op een dag als Koningsdag komen ze aanwaaien, de stelletjes die elkaar hier ontmoet hebben, getrouwd zijn en de kinderen willen laten zien waar ze elkaar hebben leren kennen. Leuke dagen zijn dat, vol verhalen over het verleden. Toen zag de zaak er nog uit als een hoerentent, met tierelantijntjes en tapijt aan de muur! Het café is gelukkig wel een beetje met de tijd meegegaan. Niet te veel natuurlijk, het moet wel een kroeg blijven, geen architectenkantoor.

Zingende barman

Er zijn vanavond ook weer Belgen in het café. Waarom? Hazes natuurlijk. Het lijkt raar, maar de volkszanger is in België tot op de dag van vandaag populairder dan in zijn eigen Amsterdam. In de zomer komen ze soms met busladingen tegelijk uit het Zuiden. De Belgen doen dan een nostalgische trip langs de plekken waar Hazes groot is geworden. Wat veel mensen niet weten, is dat hij ooit in Café De Krommerdt is begonnen als glazenhaler. Later werd hij zingende barman. Zijn eerste single is hier ook opgenomen. Gelukkig heette die Eenzame Kerst, zodat ze ‘m maar een paar keer per jaar hoeven te draaien…

De avond begint nu echt los te komen. Muziek een tikkie harder, lekker strakke beat. Geen idee wat het is. Gelach, geflirt, gebabbel. Geroutineerd wordt mijn lege biertje weer vervangen door een volle. Ben weer blijven hangen in de kroeg. Waar heb ik dat eerder gehoord? Het loopt al richting sluit zo te zien. Maar de klok hier loopt standaard een kwartier voor, da’s handig bij de laatste ronde. Lichtjes aan, een laatste slok en op weg naar huis. De laatste mensen kregen vroeger het verzoek een vuilniszakje mee te nemen. Dat moest André natuurlijk ook. Keek altijd een beetje zo van ‘moet dat nou?’, maar pakte altijd wel altijd een zak mee.

Het is tijd. De hoogste tijd. U wordt bedankt voor weer… ach, we weten het nu wel. Slaap lekker allemaal.

 

Deze column werd geschreven door Krommerdt-stamgast Paul de Beer, voor de kersteditie van de Buurtkrant De Jan Eef in 2014. 

Tags: , , , , , ,
2 Responses to Donderdag in Café De Krommerdt

 1. mieke theuns says:

  Dankjewel “Jan Eef”. Ikzelf kan dadelijk (als bewoonster)verder genieten van onze mooie Baarsjes die, mede door de inzet van vele mensen waaronder Jeroen Jonkers, in de loop d’r jaren alleen maar gezelliger, interessanter, beter en veiliger is geworden. Mieke/Cafe De Krommerdt

  • Jan Eef says:

   Mieke, we zouden je graag nog even interviewen voordat de zaak sluit. We nemen contact met je op! Met lieve groet van de redactiedames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
 • Buurtagenda

  no event


 • Tweets van Jan Eef