Buurtbewoner

Gepost op 15 december 2014 | door Jan Eef

1

Herinneringen in een tekening

Portrettekenen lag buurtbewoner en tekenaar Linda Rusconi altijd al goed. Dat merkte ze meteen, toen ze tijdens haar opleiding tot docent Beeldende Vorming met modellen aan de slag ging. Daarom richtte ze een jaar geleden het Portretloket op. Mensen kunnen door haar portrettekeningen laten maken op bestelling.

‘Ik ben een nostalgisch persoon,’ zegt Linda, thuis op de bank in de Chasséstraat. ‘Goede herinneringen wil ik koesteren, en dat kun je heel goed doen met een tekening. Ik heb bijvoorbeeld laatst een meisje getekend dat heel geconcentreerd aan het spelen is. Dat is wel bijzonder omdat je echt een bepaald moment vastlegt. Maar ik kan me ook voorstellen dat het heel leuk is om een tekening aan de muur te hangen van je eerste huis, je oude hond of je trouwfoto. Zulke tekeningen zijn eigenlijk ook een soort portretten.’

Zelfportret van Linda Rusconi

We kennen Linda onder andere van haar illustraties in buurtkrant De Jan Eef. Regelmatig is ze ook met haar camera in de buurt te vinden om de schoonheid van De Baarsjes vast te leggen, ze doet aan grafisch ontwerpen en ze maakt websites, maar portrettekenen blijft haar grootste liefde.

‘Als ik met iemand praat, kijk ik gewoon naar een gezicht. Maar als ik die persoon teken ga ik steeds meer details zien. Wenkbrauwhaartjes die heel mooi lopen. Een oog dat iets groter is dan het andere, een gekke oorlel. Ik kijk net zo lang tot iemand bijna geen mens meer is, maar uit lijnen gaat bestaan, en juist daarin zie je uiteindelijk het karakter terug. Portrettekenen is eigenlijk een soort vertaling van een hoofd naar papier.’

De Baarsjes
Als echte Amsterdammer groeide Linda op in de buurt rond de Kinkerstraat. Ruim acht jaar woont ze nu in De Baarsjes, een buurt die haar inspireert: eerder schilderde ze al mensen die ze op straat zag lopen, en de laatste tijd tekent ze veel gebouwen uit de buurt, in de kenmerkende Amsterdamse Schoolstijl. Ze zet zich ook graag in voor de wijk. Zo werkte ze een tijd lang mee aan de website van Ik geef om de Jan Eef, en maakte ze voor Jan Eef veel foto’s in de buurt.

‘Ik geef om de Jan Eef heeft mijn blik omgedraaid,’ vertelt ze. ‘Ik was gewend altijd naar de Kinkerstraat te gaan als ik iets nodig had, want dat was ik gewoon zo gewend. Nu ben ik juist veel vaker in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein te vinden. Van White Label Coffee tot Zeeman, van Dirk tot Albert Heijn. En via de Jan Eef heb ik ook veel mensen leren kennen in de buurt.’

Ik geef om de Jan Eef
‘Ik ben echt enthousiast over hoe het met de buurt gaat. Jan Eef mag zich op zijn schouders kloppen. Toen ik hier in 2005 kwam wonen, waren er binnen een paar maanden twee wietplantages opgerold in mijn straat. In het portiek hier tegenover was een man doodgeschoten. Er gebeurt natuurlijk nog wel eens wat, maar ik ben zelf gewoon positief. Ik vind dat je zelf ook je best moet doen voor je eigen buurt. In het Centrum kom ik nooit meer. Ik zie niet wat dat meer te bieden heeft dan deze buurt.’

Kijk op www.portretloket.nl voor meer informatie over de getekende portretten van Linda Rusconi, of volg haar op Facebook. Hou ook buurtkrant De Jan Eef in de gaten, want ook daarin kun je haar werk bewonderen. Je vindt de kersteditie van de krant in winkels en horeca in de buurt.

Tags: , , , , ,
One Response to Herinneringen in een tekening

  1. Pingback: 'We hebben de boel hier zien groeien' - Jan Eef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef