Chef's Favoriet

Gepost op 28 april 2016 | door Jan Eef

0

Chef’s favoriet: Harold Ghazi, A la Ghazi

Het is niet voor het eerst dat het beste recept afkomstig blijkt van moeder of oma. Zo ook bij A la Ghazi, de ‘Surinamer’ op de Vespuccistraat. De roti moksi meti, de specialiteit van eigenaar en chef-kok Harold Ghazi, is een gerecht dat al door zijn oma werd gemaakt en door zijn moeder, ooit de roti-koningin van Suriname, werd geperfectioneerd. En die wereldberoemde roti is nu al 33 jaar bij ons om de hoek te koop.

Tekst en fotografie: Katja Brokke

Harold Ghazi drukt me op het hart dat ik het ook moet opschrijven als ik het gerecht níet lekker vindt, zelfs nadat ik heb uitgelegd dat ik geen recensie schrijf. ‘Ik oordeel niet over mijn eigen eten’, vervolgt hij alsof hij me niet heeft gehoord. De buurtvader, eigenaar van Surinaams restaurant en afhaalzaak A la Ghazi én zoon van roti-koningin Angelina (rust in vrede) is geliefd bij veel Baarsjesbewoners. Mijn bezoek aan Harold ontaardt dan ook in een warme wirwar van lovende woorden over het stadsdeel en de inwoners, een vol bord roti moksi meti (gemengd vlees) met een colaatje, omhooggehouden posters en krantenartikelen die ik moet lezen. Hij vertelt graag en zijn verhalen zijn boeiend en mooi. Het is ontroerend hoe begaan hij is met de buurt en hoe trots hij vertelt over de familiegeschiedenis en het imperium dat zijn geliefde moeder heeft opgebouwd. Genoeg interessants voor een uitgebreid artikel -wellicht in de toekomst-, maar ik ben nu bij A la Ghazi voor het eten.

A la Ghazi (9) smallJe favoriet. Vertel.

‘Roti moksi meti, met kerrielam en -kip, kousenband, aardappels, spinazie, kool, dahl (linzen), een in kerrie en tomatensaus gemarineerd ei, tempé, ingelegde komkommer en ui en roti gevuld met dahl. Daarbij aardappelchutney en sambal.’

Waarom favoriet?

‘Ik kan niet zeggen dat het mijn favoriet is, anderen moeten beslissen wat ze van mijn eten vinden. Vaak begin ik ’s avonds al te koken voor de volgende dag, zodat het langzaam kan garen op een laag pitje. Alles wat hier ligt, maak ik met liefde en dagelijks vers. Deze roti wordt veel besteld en het is een oud familierecept. Door de roti’s werd mijn moeder bekend in Suriname en ze was later, 43 jaar geleden, de eerste in Nederland die een Surinaams eethuis opende, op de Ten Katestraat.’

Harold staat dagelijks van 14.00 tot 23.00 uur achter zijn toonbank op nummer 33 in de Vespuccistraat.

 

Katja Brokke woont sinds 2002 in De Baarsjes en is freelance journalist [link]. Voor Ik Geef om de Jan Eef werkt ze momenteel aan de serie Chef's Favoriet.

Tags: , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef