Buren

Gepost op 12 februari 2016 | door Jan Eef

0

Buur(t)feesten voor iedereen

Weet jij eigenlijk wie je buren zijn? Zangeres Linda Oudendijk organiseert feesten waarbij bewoners bij elkaar naar binnen kunnen kijken, er optredens op de balkons zijn en ook nog eens ruimte is voor lokale ondernemers.

Linda: “Een Buur(t)feest is de ideale manier om je buren te leren kennen. Is er iemand die jouw sleutel heeft voor als je jezelf onverwacht buitensluit? Of iemand die je plantjes wil water geven als je op vakantie bent? Dat is zo fijn om te hebben. Tijdens de feesten spelen bandjes op de balkons, waardoor de muziek in de hele binnentuin te horen is. Buren kunnen bij elkaar langs en eindelijk eens zien wie er aan de andere kant van de muur woont.” Daarnaast kunnen lokale ondernemers het feest sponsoren door bijvoorbeeld kortingsbonnen voor de bewoners of hun waar aan te bieden. Daarmee vergroten ze hun bekendheid onder de bezoekers van de feesten.

“In het organiseren van zo’n feest gaat veel tijd zitten. Er moet subsidie worden aangevraagd, uitnodigingen rondgestuurd, bandjes worden geregeld en sponsoren gezocht. Vaak hebben bewoners daar geen tijd voor, maar ze staan er wel voor open. Daar stap ik het plaatje in. Als de buurtbewoner zich aanmeldt bij mij gaan we kijken hoe het mogelijk is om het in hun eigen complex te organiseren.” Dat is fijn, want zo’n leuk concept wil je het liefst in de hele buurt of stad doorvoeren. En dat is ook precies het plan: “Ik wil met de Buur(t)feesten Amsterdam veroveren!”

Een baby in de binnentuin
Het begon allemaal in 2011 met een huilende baby. “Ik hoorde het gehuil door de tuin van mijn appartementencomplex galmen en dacht: wat is de akoestiek hier goed! Daar moet ik iets mee doen.” Dat idee heeft drie jaar gesudderd, tot er ruimte kwam voor actie. “Ik raakte mijn baan kwijt en dacht: nu heb ik tijd, nu moet ik mijn kans pakken. Ik ben bij mijn buren langsgegaan, 160 huizen in totaal, om te kijken wat mensen ervan vonden, wat ze wilden doen. Er werd blij verrast gereageerd.”

En: mensen bleken bereid hun woning open te stellen voor de buren of hun balkon aan te bieden als podium voor een band. Na gesprekken met de gemeente en subsidie van ABC Alliantie West kwam het feest tot stand. Samen met een aantal buren vulde Linda de enveloppen met een flyer, uitleg over het feest, en ballonnen en slingers voor op de balkons. “Dankzij de versieringen werden de binnentuinen en balkons ineens een eenheid. Het zag er fantastisch uit.”

Het eerste feest was een succes. “Ik heb meer contact met mijn buren nu ik ze heb leren kennen tijdens het buurtfeest. Het klinkt cliché om te zeggen: beter een goede buur dan een verre vriend, maar de band met de mensen die om je heen wonen, is minstens even belangrijk. Daarnaast is zo’n Buur(t)feest gewoon ontzettend gezellig!”

 

De Pre Party, het eerste Buur(t)feest van 2016, is op 21 februari van 15:00 tot 17:00 uur in het appartmentencomplex Reinier Claeszenstraat/Maarten Harpertszoon Trompstraat/Lumeijstraat/Reinier Claeszenplein. Wil je ook een Buur(t)feest in jouw complex of sponsoren? Neem dan contact op met Linda via 06-34192496 of info@buurtfeestamsterdam.nl. Of kijk even op www.buurtfeestamsterdam.nl.

Tags: , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef