Interview

Gepost op 19 september 2016 | door Jan Eef

0

Op vakantie in De Baarsjes

Journalist Anne van Driel verhuisde vorig jaar met haar man en twee kinderen naar Brooklyn, New York. Hun negen weken (!) durende schoolvakantie brachten ze grotendeels door in Nederland én Amsterdam-West. Hoe is het om vakantie te vieren in je oude buurtje?

Op 17 juli kwamen Anne en haar gezin aan op station Lelylaan, waarna ze hun intrek namen in het huis van vrienden aan de Admiralengracht. ‘De eerste plek waar ik heen ging, was Terrasmus. Ik had me ontzettend verheugd op het park, maar toen ik aankwam was Terrasmus dicht. Ik was helemaal vergeten dat het maandag was.’
In New York had ze vaak teruggedacht aan het Erasmuspark en vooral aan een specifiek moment, toen een vriendin haar zoon en nog een paar kinderen onder haar hoede had genomen en zij eerder langskwam om iets te trakteren. Waar zijn de jongens? Geen idee. Ze ging zoeken en vond ze op een hoge tak in een boom. Anne: “De manier waarop we hier met kinderen omgaan, het vertrouwen dat we hebben, in elkaar en onze kinderen. Dat is anders in New York. Daar is men vooral gericht op het uitsluiten van risico’s. Hier vinden we: vallen hoort erbij.”

Er is, vindt Anne, best veel veranderd in de buurt, met name in de Jan Evertsestraat die ze vindt lijken op haar eigen straat in Brooklyn. “De Jan Eef is net als 7th Avenue een melting pot van culturen, een rommelige mix van winkeltjes van eigenaren uit uiteenlopende landen, oud of net nieuw, voor verschillende doelgroepen en inkomens.”
De verhipping die gaande is, vindt ze goed maar ze hoopt niet dat het doorslaat. “Diversiteit is de kracht van deze buurt.”
Inmiddels zijn Anne en haar gezin weer terug in New York, waar zij en haar man verhalen maken voor de Volkskrant. Haar man als Amerika-correspondent; zij als freelance kunst- en cultuurjournalist. Wat ze het meest zal missen van Amsterdam? De mensen. Vrienden en familie. Ook de kinderen wilden in Amsterdam alleen maar vriendjes zien, de school en het schoolplein. Haar dochter vroeg laatst: “Kun je ook heimwee hebben naar twee plekken tegelijk.” Ja, dat kan dus.

Milena Mulders

Tags: , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef