Krant Baby's

Gepost op 31 december 2016 | door Jan Eef

0

Baby’s in De Baarsjes

Buurtbewoner Sara Mohammadi kreeg het afgelopen jaar een kindje. Ze kijkt nu met een andere blik naar de buurt. Wat opvalt: er zijn echt heel veel baby’s in De Baarsjes.

Ze zijn overal. Waar je ook bent, zie je ze. In de winkelstraat, waar je soms moet wachten tot de kinderwagens voorbij zijn. Op het Mercatorplein, waar ze naar de duiven kijken of met wankele stapjes rondlopen. In Dirk en Albert Heijn, bij de visboer en de slager, bij de groenteboer, in de speelgoedwinkel en vooral in de cafés: baby’s.

Baby’s worden door hun ouders of grootouders rondgereden in een kinderwagen of gedragen in een draagzak of draagdoek. Of ze zijn nog niet eens geboren en zitten nog in de mooie ronde buik van hun moeder. ‘Het is een kinderrijke buurt’, vertelt Marina Slabbers van TOON. ‘Zwangere vrouwen komen graag shoppen. Nieuwe moeders komen wat drinken, mooie dingen bekijken of kopen en rustig in een hoek hun baby voeden. Soms passen we op een slapende baby in een kinderwagen, zodat de moeder rustig kan rondlopen.’

Dat herken ik. Toen ik zwanger was heb ik ook veel gewinkeld in de buurt, en ook nu ik moeder ben, loop ik er heel graag rond. Waar gaan andere jonge ouders naartoe? Ik vroeg het aan een tiental vaders en moeders uit de buurt.

Kinderwagens in de file
Jori, moeder van een prachtige baby van vijf maanden, draagt haar baby graag door haar eigen wijk. ‘Zo heb ik veel meer ontdekt in de buurt: nieuwe winkels, cafés en schattige kleine speeltuinen.’ Judith, die zelf buiten de ring woont, komt ook graag naar de Jan Eef. ‘Ik heb geen auto, dus het is moeilijk om met een kinderwagen de stad in te gaan. Nu lopen we een stukje door het Rembrandtpark naar de Jan Evertsenstraat. Daar doen we onze boodschappen, maar we gaan er ook gezellig wat drinken.’

Cafés lijken altijd vol te staan met kinderwagens. Op een doordeweekse middag staan er bijvoorbeeld een stuk of zeven kinderwagens in café Zurich. Het is zo vol dat ik zelf geen plek vind voor mijn kinderwagen en besluit om aan de bar te gaan zitten. Felix, die er al vier jaar werkt, vindt het normaal. ‘Jonge stelletjes die eerder ’s avonds langskwamen om wat te borrelen of romantisch te eten, krijgen kinderen en komen dan overdag wat drinken.’

Ook andere plekken worden vaak genoemd door de jonge ouders: kinderboerderij De Uylenburg in het Rembrandtpark, Terrasmus in het Erasmuspark en het babybadje van Sportplaza Mercator.

Praatjes
Vroeger kon ik niet zomaar mensen aanspreken, maar sinds ik moeder ben stap ik – vooral als ik mijn baby mee heb – gemakkelijker op andere mensen af. Mensen met een hond zeggen dat ook vaak. Met een baby val je op. Mensen vinden baby’s schattig en lief. Zo lief zelfs, dat ze je baby soms ongevraagd willen aanraken. Zo moest ik een Japanse toerist bij de tramhalte een keer vragen om van mijn baby af te blijven. Maar meestal is het juist gezelliger. Zo heb ik vaker een gesprekje met mijn buren, mensen op straat en winkeliers.

Bij mijn favoriete winkel Knotsknetter kom ik bijvoorbeeld Marjorie tegen, moeder van twee kinderen, een van negen maanden en een van drie jaar. Zij is zelf geboren en getogen in een dorp, maar ze vindt de stad veel leuker voor kinderen omdat er zo veel te doen is. Zij heeft heel veel contact met andere ouders en heeft via de kinderen erg veel vrienden gemaakt in de buurt.

Twee andere moeders die ik in de straat aanspreek, hebben elkaar toevallig op het plein aangesproken. Sindsdien spreken ze vaak af om wat te drinken. Ze vinden het fijn om samen met hun baby’s in een café te zitten. ‘Als je alleen bent, weet je niet wat anderen ervan vinden als je borstvoeding geeft, of als je je baby op de bank of op de tafel verschoont. Niet alle cafés hebben een verschoonplekje. Samen durf je meer.’

Zij hebben gelijk. Soms krijg ik ook een raar gevoel van het personeel of van andere bezoekers. Maar ik denk dat ze er maar aan moeten wennen, want er zullen de komende tijd nog veel baby’s geboren worden in de buurt. Is de buurt daar klaar voor? Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat de buurt nog kinder- en babyvriendelijker wordt?

Babycijfers
In 2015 zijn er in Amsterdam-West 2114 baby’s geboren. Alleen al in de directe omgeving van de Jan Evertsenstraat waren het er 375. Alleen stadsdeel Amsterdam Nieuw-West kent jaarlijks nog meer geboortes.

Auteur: Sara Mohammadi

 

Tags: ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef