Reportage

Gepost op 12 oktober 2014 | door Jan Eef

1

Je hele hebben en houwen op straat

Amsterdam Yard Sale Braderie loves Jan Eef. Een reportage van Annemiek Crouzen.

“Nou mevrouw, een yard sale dat doen ze normaal in Amerika. Dan ruimen de mensen hun garage en zolder op, en leggen ze alle spulletjes die ze willen verkopen in hun voortuin”, hoor ik een van de opgewekte vrijwilligers van de Jan Eef vertellen tegen een nieuwsgierige voorbijganger. Al in alle vroegte legden enthousiaste deelnemers hier hun hele hebben en houwen op straat. En het resultaat mag er wezen: een beregezellige, drukke Jan Evertsenstraat, met meer dan 150 kramen, vol met koopjesjagers, kinderenen één-dags-marktkoopmensen. En de sporadische regen? Die maakt het hele gekeuvel tussen de kraampjes enkel nog knusser. Laat het bieden beginnen!

ays7_defBedenk iets en het staat er te koop; kinderkleertjes, grote-mensen-kleding, speelgoed, meubilair, kaas, wintersportattributen, hondenmanden en zelfs zelfgebreide dekens! Ik kan het niet helpen me af te vragen wat de verhalen zijn achter al deze, ooit met liefde gekochte of gemaakte, spullen. Wanneer ik zelf besluit een prachtige labradorbruine hoed te kopen, die eruit ziet alsof hij uit een professionele hoedenwinkel komt, vraag ik de vorige eigenaresse naar het verhaal dat aan dit mooie item verbonden is. Ze schetst voor mij een geanimeerd beeld van de geschiedenis van mijn nieuwe lievelingshoed: “Ik had een verkleedfeestje en van mijn kleine neefje had ik een riem gekregen met twee van die cowboypistooltjes. Die heb ik toen gevuld met wodka, dus ik was natuurlijk de blits op dat feestje, máár er moest natuurlijk nog een hoedje bij! Dus toen ben ik naar een verkleedwinkel gegaan, en heb ik die hoed gekocht die jij nu op je hoofd hebt!”. En zo beginnen mijn nieuwe hoed en ik aan ons nieuwe avontuur.

Even verderop wordt mijn aandacht getrokken door een porseleinen pop met Chucky-achtige trekjes. De eigenaressen van de kraam weten mij te vertellen dat de pop wel minstens twintig jaar oud is, en van een bekende poppenmerk waarvan ik de naam amper kon uitspreken. “We hadden vroeger een speelgoedwinkel, maar die is er nu niet meer. En dit zijn dus de restanten van ons speelgoed, die verkopen we nu hier!”, vertelt de verkoopster. In de kraam bevindt zich ook een mooie hoedendoos, althans dat is wat een leek als ik zou denken. Maar niets is minder waar: “Het is een taartendoos. Daar vervoerden banketbakkers vroeger taarten in, maar veel mensen denken inderdaad dat het een hoedendoos is”, vertelt de verkoopster mij kundig. Na nog een vlugge blik op de klassieke raceauto-telefoon die ook te koop staat, slenter ik verder langs alle andere kraampjes. Overal wordt er druk onderhandeld en verlaten nieuwe eigenaren en eigenaressen stralend de yard sale met hun nieuwe aanwinsten.

Er is verder voor ieder wat wils; kinderen kunnen worden geschminkt en kunnen zelfs hun diploma draaiorgelspelen halen! Er kanays8 def lekker worden gegeten en bijgepraat worden met buurtgenoten en de lieve vrijwilligers van de buurtvereniging van de Jan Evertsenstraat: de Jan Eef. Wat mij betreft is deze samenwerking tussen de Amsterdam Yard Sale en de Jan Eef niet alleen een mooie kans om oude spulletjes een tweede leven te geven samen met zijn of haar trotse nieuwe eigenaar, maar ook een prachtige manier om de buurt te verenigen en te laten zien hoe trots iedereen mag zijn op de prachtige Jan Evertsenbuurt!

 

Tags: , ,
One Response to Je hele hebben en houwen op straat

  1. K.D. says:

    Hoi ik heb de prachtige pop ook gezien, het was een Armand Marseille uit de jaren 20 (niet 20 jaar oud) en naar mijn mening leek hij (‘hij’ want het was een klein matroosje) niets op Chucky, jammer dat dat hier gezegd wordt. Ik vond hem prachtig, vraag mij af of hij nog is verkocht?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef