Cultuur

Gepost op 9 oktober 2014 | door Jan Eef

1

Schatzoeken bij het grofvuil

Nog maar zes weken geleden richtte Karlijn van den Berg Facebookgroep TOFvuil Amsterdam op, een groep voor mensen die spullen willen weggooien, voor mensen die bruikbare spullen bij het grofvuil zien staan, en voor mensen die op zoek zijn naar mooie tweedehands spullen. Het idee: de trash van de een, is de treasure van de ander. TOFvuil Amsterdam heeft in die korte tijd al ongeveer 2000 leden verzameld. En het is niet de enige Facebookgroep voor tweedehands spullen die goed draait. Ook Amsterdam Yard Sale, Amsterdam deelt/geeft en Prakkie eten over Amsterdam hebben veel actieve leden. Spullen die nog een tweede leven voor zich hebben, vinden een nieuw huis via internet. En die online groepen komen soms ook even in de offline wereld: zo staat Amsterdam Yard Sale 11 oktober weer met een braderie van 150 kramen in de Jan Evertsenstraat.

grofvuil

Hoog tijd om Karlijn van TOFvuil eens aan de tand te voelen over de trend van online spullen delen of weggeven, en over de charme van tweedehands.

blauwe kist

Nam je altijd al dingen mee van het grofvuil?
‘Soms, ja, maar ik voelde me er nooit helemaal comfortabel bij. Meestal zette ik die spullen in de tuin neer. Ik moest echt even ergens overheen stappen. Toen kreeg mijn vriend een nieuwe, grotere woning, en had hij veel spullen nodig. Voor hem nam ik ook weleens iets mee van het grofvuil, maar ik merkte dat hij het ook een beetje ingewikkeld vond. Op een dag vond ik op straat een prachtige blauwe kist. Ik stuurde hem een foto en zei dat ik die kist voor hem gekocht had. Hij vond hem fantastisch! Diezelfde middag stond het ding al in zijn huis. Maar ik heb het wel verteld hoor, dat die kist van het grofvuil kwam. Mijn vriend vond hem nog steeds geweldig.’

Hoe kwam je op het idee voor TOFvuil Amsterdam?
‘Ik zat in de auto en dacht: wat zonde dat we vaak niet zien dat afgedankte spullen nog zo mooi kunnen zijn. Als je je trots opzij zet, zie je echt schatten op straat staan. Daar gaat het me vooral om. Het is mooi dat we verspilling tegengaan met de groep, maar ik wil vooral dat mensen de schat ergens in zien. Ik heb bijvoorbeeld een designstoel met kapotte bekleding gevonden en die opnieuw bekleed. Je wordt er creatief van: je gaat dingen opknappen, een nieuw verfje of stofje erop doen… neem mee en koester het! Dat is mijn boodschap.’

Is TOFvuil onderdeel van een bredere trend van online spullen (ver)delen?
‘Zeker. Je merkt dat veel mensen hun spullen nog wel graag een tweede kans willen geven in plaats van ze weg te gooien. Liever bij een ander thuis dan in de vuilniswagen! Mijn groep is echt bedoeld voor spullen die bij een container staan. Wij geïnteresseerd is, kan er snel naartoe rijden om het op te halen. Het idee is dat mensen later een foto plaatsen van hoe bijvoorbeeld hun nieuwe meubelstuk terecht is gekomen. Daar zijn al heel leuke foto’s uitgekomen.’

krukenvaas designstoel

Staat jouw huis nu vol met tweedehands vondsten?
‘Mijn huis is eigenlijk heel minimalistisch ingericht! Die stoel die ik zelf bekleed heb, daar ben ik echt verliefd op geworden. Dat betekent dan wel dat er weer iets anders weg moet. Ik hou van vintage en ik vind het leuk om dingen op te knappen, maar ik ben geen echte verzamelaar. Ik ben wel een liefhebber van Kringloopwinkels en rommelmarkten. Daar ga ik echt op zoek naar de pareltjes. Tweedehands spullen geven gewoon meer sfeer en gezelligheid in huis.’

Ga naar https://www.facebook.com/groups/TOFvuilAmsterdam/?fref=ts als je lid wil worden van TOFvuil Amsterdam. Zie je zelf iets moois op straat? Dan kun je daar een foto van plaatsen in de groep.

Aanstaande zaterdag is het weer tijd om tweedehands schatten te zoeken op de Amsterdam Yard Sale-braderie in de Jan Eef. Klik hier voor meer informatie.

Tags: , , , ,
One Response to Schatzoeken bij het grofvuil

 1. swarah says:

  Dag,,,,,-
  ik wil graag inschrijven bij groep gratis af te halen,
  Dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
 • Buurtagenda

  no event


 • Tweets van Jan Eef