Pop-up

Gepost op 28 november 2014 | door Jan Eef

1

Het Streekmagazijn

Voedsel zonder omwegen

Jan Eefs nieuwste pop-up-store opent op donderdag 4 december, maar mag het eigenlijk wel een ‘store’ heten? Het nieuwe duurzame voedselinitiatief ‘Het Streekmagazijn‘ is naast een winkel voor lokale versproducten uit de Beemster vooral een proeftuin voor een nieuwe kijk op boodschappen doen.

Tussen de kuubskisten
Eric Haas is een creatief strateeg met een passie voor innovatie en social design. Een hele mond vol, maar wat het vooral inhoudt is dat hij op zoek gaat naar nieuwe manieren om het leven aangenamer te maken. Op 4 december opent hij aan de Jan Evertsenstraat 31- de voormalige matrassenwinkel- een foodclub waarbij lokale producten zoals groenten en fruit direct van de boer kunnen worden ingekocht. Hij omschrijft het als ‘Fair Trade uit Nederland.’ Maar het concept gaat nog iets verder. Anders dan bij andere winkels met lokale producten, maak je in Het Streekmagazijn direct contact met de boer zelf. Die staat namelijk tussen de kuubskisten groenten en fruit zijn eigen waren te verkopen. Volgens Eric is het belangrijk om ‘het verhaal achter voedsel’ te vertellen en geeft hiervoor boeren een podium.

Samenwerking ‘Van Boer tot Bord’
Voor dit initiatief werkt Eric nauw samen met het platform ‘Van Boer tot Bord‘. Deze food community bestaat al enige tijd online en wil met de hulp van Eric onderzoeken of een fysieke vorm van een voedselcommunity mogelijk is, en zo ja, hoe dit vorm zou moeten krijgen. De interactie met de buurt speelt een belangrijke rol in Het Streekmagazijn. Met spontane gesprekken, workshops en vragenlijsten onderzoekt Eric of er animo is voor het concept van een voedseldistributieplek in de buurt. Hij koos voor de Jan Evertsenstraat vanwege de betrokken community. Misschien dat het magazijn daarom een permanente plek wordt in onze buurt: eentje waar afnemers hun krachten bundelen om gezamelijk in te kopen. Bestaande buurtinitiatieven, zoals de Hudsonhof, de Tagerijn en MidWest, worden uitgenodigd om deel te nemen en te kijken naar mogelijkheden.

Het programma en het assortiment
Bij pop-up-stores is het nooit helemaal zeker hoe lang ze blijven, maar voor zover bekend zullen Eric en zijn boeren tot 24 december blijven. In het assortiment vind je oerhollandse waren zoals appels, peren, aardappels, grauwe erwten, honing uit Amsterdam, maar ook witte wijn (!) van eigen bodem. Iedereen met een passie voor voedsel is welkom om vanuit zijn eigen achtergrond een bijdrage te leveren. Een greep uit het aanbod van workshops is: ‘lekker koken met lokale producten’, ‘zelf thuis composteren’, ´de boer vertelt´ en ‘discosoep’. Aanstaande zaterdag 29 november (13:00-17:00) is er een paint-it-up-party waarje als vrijwilliger langs kunt komen om de pop-up-store mooi te maken. Bijvoorbeeld door te schilderen, timmeren of decoreren. Uiteraard beloond met heerlijke hapjes van het platteland.

Streekmagazijn: Voedsel zonder omweg
Pop-up store en test-podium, Jan Evertsenstraat 31, 1057 BM Amsterdam
Van 4 december t/m 24 december 2014
www.streekmagazijn.nl

Opening
Datum – 4 december 2014
Tijd – van 17.00 tot 19.00 uur
Adres – Jan Evertsenstraat 31, 1057 BM Amsterdam
De officiële opening wordt rond 17.30 uur verricht door Fenna Ulichki (dagelijks bestuurder Amsterdam West). Initiatiefnemer Eric Haas vertelt meer over het initiatief Streekmagazijn en wat hier de komende maand allemaal te doen is! De muziek wordt verzorgd door Ibo Bakker (zang/gitaar) en Jina Sumedi (accordion). Alles in een landelijk decor en een keur van eerlijke en heerlijke streekhapjes!!

Tags: , , , ,
One Response to Het Streekmagazijn

  1. Pingback: Quiche. Glutenvrij, Lactosevrij en Vegan! | Bakers and Fakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef