Park

Gepost op 10 mei 2016 | door Jan Eef

0

De achtertuin van De Baarsjes

 

Het werd in de jaren zeventig aangelegd, herbergt niet alleen de oudste kinderboerderij van de stad maar ook veel bijzondere vogelsoorten en een beeld dat maar niet vernield wordt. Een portret van een van de meest bijzondere parken van Amsterdam: het Rembrandtpark.

Tekst en fotografie: Katja Brokke

Watervogels

WatervogelsWie langs de vele wateren van het park wandelt, ziet naast de bekende wilde eenden, meerkoeten en meeuwen ook een aantal bijzondere exemplaren zwemmen. Bontgekleurd, met of zonder kuif. De vogels met exotisch uiterlijk komen er broeden, overwinteren of leven er permanent, zoals de mandarijneend en de nijlgans (zie foto). Opvallende verschijningen op het water zijn verder de kuifeend en de slobeend. De rijke vogelpopulatie is opvallend, omdat het park aan alle kanten omsloten is door bebouwing.

Schooltuin

SchooltuinOp de schooltuin Jan P. van Blijdestijn is plek voor zo’n 650 tuintjes, een opkweekkas en een kruidentuin, waar kinderen alles leren over planten, bloemen, groenten en fruit.Regelmatig wordt het terrein door vrijwilligers onderhouden. Binnenkort gaat het complex op de schop: er moet een buurtboerderij verrijzen aan de kant van de kinderboerderij en er komt een grote entree tegenover het Ramada Hotel. Onduidelijk is hoever de plannen zijn, er volgt nog een informatiebijeenkomst voor bewoners.

Kinderboerderij

KinderboerderijDe Uylenburg is, afgezien van de boerderij in Artis, de oudste kinderboerderij van Amsterdam. 43 jaar geleden stonden de eerste dieren er al te grazen. De sociale werkplaats heeft stallen voor onder andere een paard, ezel, schapen, geiten en varkens. Daarnaast zijn er ook grasvelden, een terrasje en een speeltuin. De kinderboerderij doet niet aan fokken, dus lammetjes zul je er (helaas) niet snel zien. Maar er blijven genoeg leuke dieren over om te aaien en om te voeren, zoals de drie kalkoenen Kwik, Kwek en Kwak (het mannetje). De Uylenburg is overigens vaak op zoek naar vrijwilligers, met name in de zomermaanden.

Bouwspeelplaats

BouwspeelplaatsPiet de Bake richtte 44 jaar geleden bouwspeelplaats en vrijhaven Het Landje op. Hier leven kinderen zich uit met knutselen, hutten bouwen, vuurtjes stoken, en paardrijden. Het terrein staat vol met de meest ingenieuze bouwwerken en in de omringende gebouwen worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Kunst I

Kunst IHet is 2005. Het Rembrandtpark staat bekend om de vernielingen die er regelmatig plaatsvinden. Kunstenaar Bastienne Kramer maakte daarom Rembo, een ‘hufter-wanted’ kunstwerk. Als het keramiek van het beeld beschadigd wordt, vult Kramer dat weer op met brons, waardoor er uiteindelijk een bronzen Rembo overblijft. Dat was het plan. Alleen het beeld staat nog steeds in al zijn groene, keramieke glorie op het grasveld. Niks geen vandalisme. En dus geen bronzen beeld in het Rembrandtpark.

Kunst II

Kunst IIZe zijn moeilijk over het hoofd te zien, de twee honden op het viaduct halverwege het park, bij de Postjesweg. 2 Hondjes van Marjolijn Mandersloot werd in 2002 onthuld door toenmalig burgemeester Job Cohen en was onderdeel van de herinrichting van de Postjesweg in 1999.

Nieuw grasveld

Nieuw grasveldOok het Rembrandtpark moet eraan geloven. Evenementen, waarvan EdelWise en het Rembrandtparkfestival de bekendste zijn, strijken de laatste jaren neer op het gras. Het grote veld tussen de kinderboerderij en Het Landje is op de schop gegaan om mensenmassa’s en tractoren aan te kunnen. Geen drassig gras meer, maar wat ervoor terugkwam is een stuk vervelender. Om de grond te verstevigen, is een raster onder het gras geplaatst, bestaande uit losse stukken plastic. Deze komen inmiddels omhoog en vormen een gevaar voor de vogels, honden en andere dieren. Bovendien ziet het er niet uit. Gevalletje geld over de balk?

Tags: , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef