Chef's Favoriet

Gepost op 22 februari 2016 | door Jan Eef

0

Chef’s favoriet: Lennart Ylstra, Restaurant DS

Restaurant DS is onderdeel van het nieuwe De School Amsterdam, een van de plekken in Amsterdam met een 24-uursvergunning. Chef Lennart Ylstra, afkomstig van restaurant As, maakt er zijn gerechten in een halfopen keuken, tussen strak opgemaakte tafeltjes en de twee bars. Wie zijn favoriet -een aardappelgerechtje- wilt proeven, moet snel zijn.

Tekst en fotografie: Katja Brokke

Ik denk niet dat ik de eerste ben die in eerste instantie bij de verkeerde deur staat op zoek naar het restaurant. Voor de ingang moet ik om het gebouw van Reade heen. Daar aangekomen, ruik ik buiten al de geur van eten. Een bouillon? Eenmaal binnen ontmoet ik Lennart Ylstra, een jonge chef die opgelucht lacht als ik vertel dat het niet zo lang duurt. Hij heeft het druk. Voor het klaarmaken van zijn favoriete gerechtje maakt hij echter graag wat tijd vrij.

DS (6) smallJe favoriet. Vertel.

‘Een tussengerechtje van aardappelmousseline met daarbovenop gepofte minikrieltjes, feta, gedroogde zwarte olijven, jalapeño, een kalfsjus en krokant aardappelkruim. Ik probeer altijd een vegetarisch tussengerecht te serveren.’

Waarom favoriet?

‘In eerste instantie dachten we dat er nog iets bij moest. Een oestertje of ham, maar toen we het gerecht zoals het nu is met z’n allen proefden, vonden we dat het niks meer nodig had. Soms kijken mensen vreemd op als ze het gerecht aan tafel wordt uitgelegd. Dan zie je ze denken: krijg ik nou alleen een bord aardappelpuree? Tot ze het proeven. Dat vind ik zo leuk aan koken: iets lekkers maken met voor de hand liggende ingrediënten.’

De kaart van Restaurant DS verandert elke week/om de twee weken. Dus snel naar de Jan van Breemenstraat nummer 3!

 

Katja Brokke woont sinds 2002 in De Baarsjes en is freelance journalist. Voor Ik Geef om de Jan Eef werkt ze momenteel aan de serie Chef's Favoriet.

Tags: , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef