Krant Eetmobiel Mahmoud

Gepost op 28 december 2016 | door Jan Eef

0

Een mooie wereld, pal onder je neus

Het is de laatste tijd een beetje grimmig in de wereld. Dat hebben we allemaal wel in de smiezen. Het is makkelijk om je daarin te laten meeslepen; het nieuws bestaat immers hoofdzakelijk uit misère. Maar ik heb een truc om tóch de positieve dingen eruit te pikken. En die truc ga ik nu met je delen.

De truc
Komt ‘ie: Kijken. Ja, echt. Het klinkt bijna als een grapje, maar toch: door te kijken wat er om je heen gebeurt, ontdek je zo veel. Dat er eigenlijk best veel leuke mensen met goede bedoelingen zijn, bijvoorbeeld. Dat er heel veel mooie dingen gebeuren, bij jou in de buurt. Pal onder je neus. Zo ontdekte ik de maaltijdservice van Mahmoud, Faiza, Habiba en Fatima. Deze vier mensen hebben kort geleden de handen ineengeslagen en zijn gaan koken voor ouderen in de buurt. Ik besloot een kijkje te gaan nemen bij hun Eetmobiel. En wel op een regenachtige maandagavond.

Dieselbakkie
In de grote keuken van de Tagerijn zijn de voorbereidingen voor de maaltijden al in volle gang. Vijftien paprika’s worden geroosterd in de oven, de laatste hand wordt gelegd aan de soep. De plastic bakjes worden tevoorschijn gehaald en het inscheppen kan beginnen. De maaltijd bestaat deze avond uit een soepje, een hoofdgerecht met een kleine salade, en een toetje. Mahmoud en de dames verdelen de geurige kip en aardappelen keurig over de bakjes. Daarna gaan de warme gerechten in een warmhoudtas en de koude gerechten in een krat. Ook stagiaire Loubna helpt een handje mee. Ze studeert Zorg en Welzijn en loopt sinds een aantal weken stage bij het team van Mahmoud.

Als alles is ingepakt, laden ze de maaltijden in een klein autootje op drie wielen. Het dinerproject wordt niet gesubsidieerd, maar Mahmoud kan dit koffie-autootje van het stadsdeel lenen voor het bezorgen van de maaltijden. Ik fiets deze avond achter het dieselbakkie aan.

Fooitje
Het eerste adres is aan de Hudsonstraat. Daar aangekomen stoppen we een bakje soep, een bakje met het hoofdgerecht, een bakje sla, dressing en het toetje in een papieren tasje, waarop in kleurige letters ‘Hhhmmm’ staat. Een feestje om te krijgen, lijkt mij. Daarna scheuren we via de Hudsonstraat naar het Surinameplein en via de Orteliusstraat, Hoofdweg en Mercatorstraat naar de Admiralengracht. De Eetmobiel komt werkelijk in alle hoeken van De Baarsjes.

Mahmoud zet me aan het werk: ik mag helpen de tasjes te vullen en ze te overhandigen. Met sommige klanten maken we een kort praatje, andere gaan meteen lekker eten. De vrolijke Tiny van negentig jaar woont nog zelfstandig. Ze vertelt me haar geheim: ‘Niet roken, niet drinken en altijd gezond blijven eten!’

En gezond eten lukt met de hulp van de maaltijdservice heel goed. De klanten die ik deze avond zie, zijn ouderen die door hun ouderdom of door ziekte moeilijk boodschappen kunnen doen. Koken kan dan ook een pittige klus zijn. Om je dan twee keer per week geen zorgen te hoeven maken over het sjouwen van boodschappentassen en pannen op het vuur, is natuurlijk heerlijk. Ik zie veel dankbaarheid deze avond. Sommige klanten geven zelfs een fooitje. Dat scheelt Mahmoud weer, want een enkele klant leeft echt in armoede en kan niet altijd voor de maaltijden betalen. Het dinerteam knijpt dan een oogje toe, want: ‘Iedereen moet kunnen eten.’

Uit eigen zak
Een klant vraagt of er binnenkort een derde maaltijd in de week bij komt. Mahmoud weet het niet zeker. ‘Misschien, wie weet.’ Het zou prachtig zijn, maar is afhankelijk van meerdere factoren. Ze zouden dan bijvoorbeeld de keuken van de Tagerijn een derde dag moeten kunnen huren. ‘Als we meer lunchklanten en ook cateringklussen zouden hebben, zou dat wat meer ruimte geven voor het doen van boodschappen. Nu betalen we de boodschappen en huur voor de keuken vooral nog van ons eigen geld.’ De papieren tasjes en verpakkingen voor het eten worden op dit moment wel geschonken. Gillian Ford, initiatiefneemster van het Eetmobielproject, heeft een subsidie bij het stadsdeel aangevraagd. Afwachten dus!

Op maandag en donderdag heeft dit team de keuken van de Tagerijn tot haar beschikking. Mahmoud, Faiza, Habiba en Fatima verzorgen dan tussen 11.30 en 14.30 uur een lunch voor een ieder die wil aanschuiven, en ’s avonds een maaltijd voor de ouderen die zich hebben opgegeven voor de thuisbezorgdienst.

Een paar dagen nadat ik ben meegefietst met de bezorgservice, schuif ik ’s middags met een vriendin aan voor de lunch. We krijgen vissoep, bastilla (een Marokkaanse hartige taart) en een kopje echte Marokkaanse muntthee. ‘Het is gekookt met positiviteit, er is geen boosheid in gegaan.’ En dat is te proeven, het is heerlijk! Het publiek dat komt lunchen is een fantastische mix zoals we dat in De Baarsjes gewend zijn. Iedereen schuift bij elkaar aan, aan de lange tafels in de zonovergoten keuken. Over en weer wordt er ‘eet smakelijk’ gewenst. Ik geniet volop. Van het heerlijke eten, van het positieve en liefdevolle kookteam, en van deze prachtige ontdekking midden in De Baarsjes. Pal onder m’n neus.

Informatie
Lunch op maandag of donderdag in de Tagerijn kost, net als het driegangendiner van de bezorgservice, slechts € 3,50. Voor dat geld kun je elke keer een andere ‘cuisine’ verwachten: Nederlands, Marokkaans, Italiaans of Surinaams, bijvoorbeeld.

Wil je met een grotere groep komen lunchen, dan is het handig dit van tevoren even door te geven, maar in principe kun je op maandagen en donderdagen gewoon aanschuiven. Voor meer informatie over catering en de maaltijdservice, kun je ook contact opnemen met Mahmoud: mahmoud-awad55@hotmail.com

Auteur: Tess van der Staal

Tags: ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef