Cultuur

Gepost op 15 september 2016 | door Jan Eef

0

Alf laila Walaila: familiefestival van 1001 nacht in Erasmuspark

Zaterdag 17 september staat voor het eerst een nieuw festival in het Erasmuspark: Alf Laila Walaila. Vier moeders in Amsterdam-West misten, tussen een wirwar van Amsterdamse bier-eet- en muziekfestivals, iets waar ze ook met hun (jonge) kinderen naartoe zouden kunnen gaan. Zo initieerden zij Alf Laila Walaila, Arabisch voor 1001 nacht, waar je niet alleen betoverd wordt door een mix van magische optredens, workshops, verhalenvertellers en een souk: ook is er de expliciete handreiking om alle verschillende culturen nu eens echt samen te laten komen. Geen tijd voor multicultureel pessimisme:  samenleven en samen genieten kan heel goed hier in West!

De polarisatie van de maatschappij en de verharding van het publieke debat baart hen zorgen. De organiserende dames zijn allemaal in een niet-westers land geboren en hebben hier in Nederland hun nieuwe roots gevonden en een gezin gesticht. Hoewel er in het dagelijks leven veel goed gaat – want al die verschillende culturen leven prima naast of langs elkaar heen – toch zien Margeet, Halima, Malika en Kteham nog ruimte voor verbetering. En dat is niet alleen vanuit een behoefte om echt contact te maken met mensen van een andere culturele achtergrond, ook is er nog de maatschappelijke noodzaak. Het hebben van een niet-westerse achternaam zorgt bijvoorbeeld nog steeds voor minder kansen op de arbeidsmarkt. Iets waar iedere ouder zich in kan verplaatsen: iedereen wil toch het beste voor zijn kind. Tijd om dat te bespreken en te doorbreken! Onbekend maakt onbemind, dus is dit festival een sympathiek en laagdrempelig begin om kennis te maken met elkaar, door middel van hapjes, muziek, verhalen en een vleugje mystiek uit alle windstreken.

Gelukkig is er steun van het stadsdeel. Niet alleen in de organisatie van het festival, maar ook zal er bijvoorbeeld begeleiding zijn van het Dagelijks Bestuur tijdens het jongerendebat, waarmee het festival wordt afgesloten. Stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester is erbij als spelleider, waar de jongeren met elkaar in discussie gaan over wat hen bezig houdt en welke problemen zij tegenkomen. En wie denkt dat de conclusies vervolgens ergens in een ambtelijke la terechtkomen komt bedrogen uit. De jongeren worden gekoppeld aan een speciale taakgroep die actief met hun ideeën aan de slag gaat, en hen dus ook op de hoogte zal houden.

Een ander geluid dus, en om het nuttige met het aangename te verenigen ook genoeg inspirerends aan workshops, acts, ambachtelijke markt en heerlijk eten om te ontdekken. Wees welkom in het Erasmuspark zaterdag!

 

Het programma om de zinnen en de nieuwsgierigheid te prikkelen:

alflaila_programma

 

Iedereen is welkom op zaterdag 17 september, van 11u tot 19u.

Toegang is gratis. Bekijk hier het evenement op Facebook.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef