Gepost op 19 september 2014 | door Jan Eef
2Ode aan de aardappel
Beige-geel, rond en glad: in de supermarkt zien alle aardappelen er hetzelfde uit. Zonde, zeggen Krispijn en Felicia van De Pieperboetiek. 26 september openen zij een pop-up aardappelwinkel in de Jan Evertsenstraat, waar ze zo’n twintig soorten biologische aardappelen gaan verkopen. Het Makelpunt van Jan Eef hielp actief mee om een geschikte ruimte te vinden voor de tijdelijke winkel, dus is er extra blij mee. Felicia en Krispijn blijven twee weken, dus zorg dat je De Pieperboetiek niet mist!
Aardappelboer Krispijn ken je misschien nog wel. Twee jaar geleden stortte hij zes ton biologische aardappelen (6000 kilo!) op de Dam. Gratis, voor iedereen die ze zelf kwam halen. Supermarkten kochten al aardappelen van de nieuwe oogst uit het buitenland, terwijl Nederlandse boeren hun aardappelvoorraden nu moesten vernietigen. Krispijn gaf ze liever weg. Samen met Felicia Alberding bedacht hij nu De Pieperboetiek, een pop-up aardappelwinkel waar biologische aardappelen in verschillende kleuren, maten en smaken te vinden zijn, en waar je tijdens speciale workshops en lezingen van alles opsteekt over de pieper. Felicia vertelt meer over het project.
Waarom De Pieperboetiek?
‘De aardappel heeft een slechte naam gekregen. Mensen denken dat aardappelen ongezond zijn, en dat is helemaal niet zo. Als je ze met mayonaise eet, ja, maar anders niet. We wilden de pieper in het zonnetje zetten, want het is heel lekker en gezond voedsel. We willen boeren en stadsbewoners ook met elkaar in contact brengen. Krispijn vond het jammer dat hij nooit wist wie zijn aardappelen opat, dus voor hem is het ook heel leuk om klanten in de winkel te zien. Andersom weten mensen dan ook wie de aardappelen verbouwd heeft: Krispijn komt ze namelijk ook zelf brengen, met de tractor.’
Jullie verkopen aardappelen?
‘We hebben aardappelen in alle soorten en maten. Van een roze gevlekte soort die een beetje naar amandel smaakt, tot een aards smakende paarse aardappel of een witte die resistent is tegen aardappelziekte. De meeste piepers die wij hebben, vind je bijna nooit in de supermarkt. Het is jammer dat in de winkels zo weinig verschillende rassen liggen. Diversiteit is uiteindelijk ook voor de natuur veel beter.’
Wat doen jullie nog meer?
‘We organiseren allerlei activiteiten: we maken bijvoorbeeld friet van die paarse aardappel bij de opening, een Groningse chef komt stamppotjes maken en er komt een lezing van een voedselhistorica. Misschien kunnen we zelfs gaan samenwerken met restaurantjes uit de buurt en afspreken dat ze twee weken lang onze aardappelen op de kaart zetten. Dat zou zo leuk zijn!’
Waarom kozen jullie voor de Jan Eef?
‘Er gebeurt veel in de Jan Evertsenstraat, en wij vonden het ook erg leuk dat Geef om de Jan Eef zo actief is en zich echt inzet voor de buurt door bijvoorbeeld een nieuwe bestemming te zoeken voor lege panden. Dat idee past goed bij ons idee voor een pop-upwinkel.’
Wat is jouw favoriete aardappelgerecht?
‘Alles wat mijn moeder maakt! Gebakken, in een stamppotje met raapstelen of andijvie, of in de hachee. Zó lekker!’
Vrijdag 26 september is de officiële opening van De Pieperboetiek, op Jan Evertsenstraat 105. Er wordt paarse friet geserveerd, en je kunt dan ook meteen de andere aardappelen van de winkel bekijken. 11 oktober vertrekt het winkeltje weer uit De Baarsjes. Meer weten? Volg De Pieperboetiek op Facebook! Meer informatie over Makelpunt Jan Eef lees je hier.
Ik wil toch wel graag een kleine correctie aanbrengen: piepers met mayonaise (patat, of een aardappelsalade) is niet alleen heel erg lekker, het is ook keigezond. Tenzij je iedere dag van het jaar patat met mayo eet, of aarappelsalade met een mayodressing.
Maar wie gezond eet kan best eens een patatje doen. Of een aardappelsalade.
Gezond is een term die voor veel verschillende mensen een eigen invulling heeft. Maar met een ode aan de pieper doen we ‘m niet tekort, dachten we zo!