Gepost op 9 april 2014 | door Jan Eef
0Meer couscous en kaas
Afgelopen maand stond De Couscousman nog met een kraampje op de MercatorMarkt. Nu heeft eigenaar Abdelkader Alakheir een nieuw evenement in de planning: onder de naam Meer Couscous en Kaas organiseert hij op zaterdag 19 april een couscousdiner waar Marokkanen en Nederlanders samen komen om te eten en elkaar te ontmoeten.
Hoe kwam je op het idee voor het couscousdiner?
Abdelkader: ‘Op 17 maart is De Couscousman begonnen. Twee dagen daarna kwam Wilders ineens weer in het nieuws met zijn roep om ‘minder marokkanen’, en toen kreeg ik echt een beetje het gevoel: waarvoor doe ik het eigenlijk? Maar het is niet alleen Wilders. Rob Oudkerk was mijn huisarts, en die begon ook over ‘kutmarokkanen’. Dat verwacht ik niet van mijn arts. Ik ben verliefd op Nederland, ik heb 17 jaar geleden voor Nederland gekozen, maar dit doet gewoon pijn. Ik ben geen schrijver of intellectueel die daarover in de krant schrijft. Ik maak couscous. Dus toen dacht ik: waarom koken we niet een diner voor marokkanen en nederlanders, waar we samen eten en waar een discussie kan ontstaan?’
Het verbindingsdiner Couscous en Kaas, dus. Hoe gaat dat eruit zien?
‘Ik organiseer het samen met Blijburg, dus dat wordt de lokatie. Ik kook grote schalen couscous met zeven verschillende groenten, kip of lam, of iets anders voor vegetariërs, en we drinken er karnemelk bij. Vooraf hebben we thee met marokkaanse koekjes, en als toetje fruit. Je zit met zes tot acht mensen aan tafel en eet samen van dezelfde schaal. Je zit dan naast een paar mensen die je niet kent, want we willen dat er een gesprek ontstaat. En er komen ook speeches.’
Wat doet De Coucousman nog meer?
‘Verbinden is altijd mijn bedoeling. Dat is echt de missie van De Couscousman. Dat doe ik met eten, maar ik wil vooral ook ontmoetingen tot stand brengen en iets voor anderen betekenen. Ik doe catering, bijvoorbeeld voor een picknick, maar ook voor bruiloften en grote feesten. En ik geef kookworkshops waarin ik mensen marokkaanse gerechten leer koken. Ik ben een kooknomade: ik kook overal! Op het strand, op het balkon, in de tuin of bij jou thuis. En ik ben ook reisbegeleider voor reizen naar Marokko.’
Heb je nog meer grote plannen?
‘Ik zou ook graag willen dat Nederlanders tijdens het Suikerfeest bij Marokkanen komen. Het Suikerfeest is een heel puur, niet-commercieel feest, en het hoort heel open te zijn: geef bijvoorbeeld een portie schapenvlees aan de buren, maak een schaal eten voor een groep studenten of deel koekjes uit. Dit feest is niet van ons, we moeten het delen.’
Waar droom je van?
‘Ik droom van een eigen boerderij waar ik iedereen kan ontvangen: ouderen, kinderen, mensen die lichamelijk of geestelijk gehandicapt zijn, om eten te maken voor die mensen en iets voor hen te betekenen. Als je in een hoek blijft zitten, krijg je alleen maar een slecht gevoel. Als je goed bent, is de hele wereld goed voor jou.’
Reserveren voor ontmoetingsdiner Meer Couscous en Kaas op zaterdag 19 april? Stuur een mailtje naar decouscousman@gmail.com. Prijs: 20 euro, voor kinderen tot 12 jaar 7,50 euro. Kijk ook eens op de Facebookpagina of op de website van De Couscousman!