Nieuws

Gepost op 9 oktober 2015 | door Jan Eef

0

Aftrap Buurtcoöperatie in TOON

Op dinsdag 29 september stroomde expowinkel Toon op de Jan Evertsenstraat vol. Meer dan 50 nieuwsgierige buurtbewoners en een drietal journalisten wilden meer weten over de op te richten Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC). De kleine lettertjes moeten nog worden uitgewerkt en er klonken kritische vragen. Ondanks dat smaakte de avond naar meer: 45 aanwezigen tekenden de intentieverklaring voor een eigen aandeel in de JEBC.

Tekst: Anouk van Doornen

Een goede buurt voor een buurtcoöperatie

Een betrokken Winkelstraatvereniging, een bedrijveninvesteringszone (BIZ) en sinds kort ook een Freezone: in de Jan Evertenstraat ligt volgens Jeroen Jonkers een goede bodem voor een nieuw concept. Of nieuw? De meesten kennen het woord coöperatie, maar dan als iets uit de vorige eeuw. Nu burgerinitiatieven en alternatieve manieren van financiering steeds meer ruimte krijgen, kan het ouderwetse woord best worden afgestoft. Gezien de opkomende populariteit van de buurt is het volgens Jeroen Jonkers juist nu boeiend om een coöperatie op te richten. “Als je als bewoner zelf de waardestijging in het vastgoed veroorzaakt, waarom zou je dan niet meeprofiteren?”

Doe mee en win(st)?

Als oprichter van de Winkelstraatvereniging is Jonkers’ motto: doe mee! “Wat is mooier dan meedoen met iets duurzaams waar je samen achter staat?” Bewoners kregen tijdens de avond de kans om als eerste een intentieverklaring te tekenen. Het minimum bedrag voor deelname is € 50,-. Hoewel de Winkelstraatvereniging het initiatief aanjaagt in de eerste periode, gaan de zijwieltjes er zo snel mogelijk af. Jonkers: “De JEBC is een zelfstandige vereniging met een eigen bestuur en een algemene vergadering onder toezicht van een notaris en fiscalisten. Zo wordt het een stevige organisatie waar je geld veilig is. Je gaat immers met je buren in zee.”

Verstandige beslissingen maken met een excel sheet

Omdat veel particulieren geen concreet beeld hebben van wat bedrijfspanden kosten, laat makelaar Jaap van Veen een tabel zien van mogelijke huren, koopsommen en opbrengsten van winkelpanden. Op basis van zo’n sheet kan een coöperatie een rationele beslissing maken. Maar het gaat niet alleen om het geld. “Het voordeel van een coöperatievorm is dat je een eigen doel kunt stellen: een coöperatie streeft niet naar een zo hoog mogelijke huuropbrengst. Je kunt bijvoorbeeld een draaglijke huur creëren voor beginnende ondernemers, of zorgen voor genoeg variatie in de straat.”

Een community aanwakkeren met crowdfunding

Ronald Kleverlaan is gespecialiseerd in crowdfunding en adviseerde eerder coöperaties over hun financiering. “Heel veel modellen zijn gericht op winstmaximalisatie om een paar aandeelhouders tevreden te stellen, maar voor een winkelstraat zijn bewoners en winkeliers de stakeholders. Hun belangen wil je laten meewegen. In Engeland zijn al voorbeelden van winkelstraten waar de waardestijging doorgeïnvesteerd wordt in de straat. In Nederland zijn er al heel wat verschillende coöperaties die vanuit de community zijn geïnitieerd. Bij een windpark rond Arnhem-Nijmegen is voor het eerst een coöperatie opgericht om investeerders aan te trekken. Het rendement wordt niet alleen uitgekeerd aan de investeerders, maar ook geïnvesteerd in energietransitie in de regio.”

Pittige vragen

Na afloop van de avond was er een pittige vragenronde. De JEBC publiceert binnenkort een Vraag en Antwoord-lijst, waarin de meestgestelde vragen worden behandeld. Houd de Facebookpage van JEBC in de gaten.

Links

Tags: , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef