Cultuur

Gepost op 20 oktober 2016 | door Jan Eef

0

Vijf jaar Festival Jan Eef

Op zaterdag 29 oktober staat de Jan Eef alweer voor de vijfde keer in het teken van het theaterfestival, dat zich verankerd heeft in de buurt. De formule is nog dezelfde als in 2011: bezoekers krijgen drie verschillende voorstellinkjes te zien in tot theaters omgebouwde winkelruimtes. Daarna is het traditiegetrouw groot feest bij MidWest. Wat maakt dit buurtfestival zo bijzonder?

Hoe het begon…

In 2011 wilde buurtinitiatief Ik Geef om de Jan Eef een cultureel evenement in de buurt neerzetten, dat bewoners en ondernemers met elkaar zou verbinden. Daarvoor ging het een samenwerking aan met Theater in Huis, dat al jaarlijks een succesvol huiskamerfestival in Oud-West organiseerde. In plaats van bij mensen thuis zouden er nu try-outvoorstellingen van het nieuwe culturele seizoen plaatsvinden in winkels in de Jan Eef, na sluitingstijd. Het idee: buurtbewoners op een ludieke manier laten kennismaken met elkaar, met nieuwe winkels en met talentvolle artiesten.

En dat pakte goed uit. Theatermakers, cabaretiers en andere aanstormende podiumkunstenaars stonden zo ineens tussen de schappen, voor een klein publiek. En niet de minsten ook. Zo stond het inmiddels gevestigde theaterduo Yentl en De Boer in de eerste editie van het festival in een geïmproviseerde ruimte pop-up theater te maken.

De eerste paar jaar was café Zurich de locatie om te borrelen en na te genieten van een feestelijke band. Daarna nam MidWest deze rol over, omdat er in de grote gymzaal, de kantine en buiten op de met vuurkorf en kampvuur verwarmde binnenplaats net iets meer plek was voor een buurtfeest. Even leek het erop dat MidWest zou moeten sluiten, maar gelukkig kan het feest er dit jaar gewoon weer doorgaan.

Het programma dit jaar

Naast MidWest doet ook de OBA weer mee en zijn er andere locaties als De Balkonie, TOON en Spannet & Co. De programmering varieert van stand-up comedy tot kleinkunst en storytelling. Artiesten als de Iraans-Nederlandse comedian Farbod en kleinkunsttalent Micha Ghorghy treden op. En ook de verhalenvertellers van The Human Library, de verrassing van editie 2015, doen weer mee. Zij treden op in – hoe kan het ook anders – de bibliotheek. Wij spraken drie mensen die betrokken zijn bij het festival.

charo-duran_festival-jan-eef_credits-jac-notaDe artiest

Charo Durán presenteert tijdens het festival delen uit haar nieuwe theaterprogramma. Half Boliviaans en half Nederlands (‘ik ben een driehoog Amsterdam-West Boliviaan’) verkent zij haar culturele roots en identiteit rondom de vraag: waar hoor ik nou echt thuis? De Spaanse en Nederlandstalige liedjes, die de rijke folklore van Zuid-Amerika ademen, schreef ze samen met haar moeder. Ze liet zich deels inspireren door reizen die ze eerder maakte door haar tweede thuisland Bolivia. Haar programma Op zoek naar mi hogar (mijn thuis – red.) ging 23 september in première in TOON, om de hoek bij de straat die ze jarenlang haar thuis mocht noemen: de Van Speijk.
‘Ik merk dat veel Amsterdammers in twee culturen staan. Dat brengt vragen en soms ook vooroordelen met zich mee. Ik zou het fijn vinden als mensen die die zoektocht ook ervaren zich kunnen herkennen in mijn werk. Amsterdam is van ons allemaal. Het is een melting pot waar we trots op mogen zijn en die we moeten waarderen. Ook daarom kijk ik ernaar uit om hier op te treden: Amsterdam-West is een deel van mij waar ik trots op ben.’

De bezoeker van het eerste uur

Annette Wiesman: ‘Het Festival Jan Eef is een enorm sympathiek buurtfeest, waarbij publiek en artiesten gezellig op elkaars lip zitten. De ene keer is dat tussen de brillen in een brillenoptiek, dan weer tussen de puzzels in een kinderspeciaalzaak, dan weer ben je met z’n allen patiënt in de wachtkamer van een huisarts. Wat je te zien krijgt is heel wisselend, maar er zit altijd wel iets tussen wat indruk maakt. Al lopend van de ene naar de andere voorstelling kom je allerlei buurtgenoten tegen, heel knus allemaal.’

De winkeleigenaar/theaterhost

Opticiën Spannet & Co doet ook al vanaf het begin mee als theaterlocatie en geen haar op het hoofd van opticiën Jan van Pelt die er ook maar aan denkt om daarmee te stoppen. ‘Wij zijn nog steeds wild enthousiast! Het is ieder jaar weer fantastisch. Natuurlijk is het proppen hier, met zoveel mensen op elkaar bij ons in de zaak. Wel jammer dat het publiek zo wit blijft. Het zou zo leuk zijn als daar ook wat variatie in zou zitten. Maar het is altijd een feest: ieder jaar weer een leuke nieuwe artiest over de vloer en ieder jaar iets heel anders.’

Zaterdag 29 oktober is er om 15.00 uur een gratis kinderprogramma in de OBA aan het Mercatorplein. Kinderen kunnen er meedoen aan een zangworkshop, gevolgd door een gezamenlijk optreden en limonade. Om 20.00 uur beginnen de eerste voorstellingen, waarbij de bezoekers telkens op een andere locatie iets moois te zien krijgen. Daarna is het tijd voor het slotfeest, traditiegetrouw bij MidWest (Cabralstraat 1). Benieuwd naar welke routes er dit jaar zijn en uit welke voorstellingen je allemaal kunt kiezen? Ga dan naar www.theaterinhuis.nl voor de uitgebreide informatie. Kaartjes voor Festival Jan Eef kosten €17,50 en zijn te bestellen via de site.

 

Tags: , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef