Buren

Gepost op 19 november 2013 | door Jan Eef

Hudsonhof haalt ouderen uit sociaal isolement

Tekst: Anouk van Doornen

Hoewel de Hudsonhof zich op de kop van mijn straat bevindt, ben ik er nog nooit binnen geweest. Tussen de rij identieke bruine deuren, was het even zoeken naar de ingang. Maar liefst 9 panden breed is het ‘innovatief multicultureel ouderencentrum’ in het hart van De Baarsjes. Ik stap een van de deuren in en val midden in een sessie koranlezen van Turkse vrouwen. De vrouwen kijken niet op. Een van hen legt bevlogen iets aan haar buurvrouw uit in het Arabisch, druk wijzend naar de tekst die voor hen ligt. In de salon ontmoet ik Gillian Ford (die liever niet op de foto wil), de drijvende kracht achter de stichting die geheel door vrijwilligers wordt gerund. De salon heeft een gezellige huiskamersfeer. Veel tafels, een ruime keuken, een handvol pc’s en een piano. Hier kunnen oudere buurtbewoners terecht voor koffie, thee en gezelligheid. De deur staat elke dag van 09:00 tot 21:00 open, 365 dagen per jaar.

“Ouderen dreigen nog meer te vereenzamen, dat moeten we voorkomen”

Voordat Gillian over de Hudsonhof vertelt, wil ze eerst iets kwijt over Geef om de Jan Eef. Volgens Gillian wordt er te weinig aandacht geschonken aan de ouderen in de buurt en de mensen met de laagste inkomens. Wel vindt ze dat de buurt verbeterd is over de jaren. Toen ze in 1994 in De Baarsjes kwam wonen, was het niet mogelijk om je in deze buurt tegen inbraak te verzekeren. Nu zie je dat het veiliger wordt en dat steeds meer dat tweeverdieners de buurt aantrekkelijk vinden. De huizen op de begane grond zijn het populairst. Spijtig, volgens Gillian, want hiermee houden de woningcoöperaties geen rekening met de behoeften van een groeiende groep ouderen die straks de trap niet meer op komt. Met de huidige plannen van het kabinet, ziet Gilllian een grote uitdaging voor de Amsterdamse buurten. “Er is straks een groep ouderen die eenzaam op een flatje op drie hoog achter zit, maar die niet in aanmerking komt voor een verzorgings- of verpleeghuis.”

Themamaand Mantelzorg

De maand november staat op De Hudsonhof in het teken van Mantelzorg. Zorg je voor een vriend of familielid? Op woensdag 20 november van 12:00-14:00 organiseert De Hudsonhof een lunch voor mantelzorgers, vooral gericht op de jongere generatie. Spreker is Karen Kos van Markant. Tijdens de bijeenkomst worden zaken behandeld die handig zijn voor mantelzorgers. Zo kun je voor het boodschappen doen of het bezoek aan de dokter of het ziekenhuis een financiële vergoeding aanvragen. Ook op fiscaal gebied zijn er aantrekkelijke regelingen. Al dat komt aan bod tijdens een (gratis) lunch aanstaande woensdag.

Kerstpakketten!

Gillian is nog op zoek naar lekkere etenswaren (houdbaar!) om de armste bewoners iets extra’s te bieden met de kerst. Kom langs in het Hudsonhof en drop je overtollige waren bij Gillian of bij de gastvrouw of gastheer van de salon. De bezoekers van de Hudsonhof zijn je alvast dankbaar.

Een aantal winkels hebben reeds gedoneerd: Slagerij Overdevest (bekijk filmpje), Aladdin’s nootjes, Dierenwinkel Het Natuurhuis en De Kaashut.

Nieuws van De Hudsonhof bijhouden?
Website van De Hudsonhof
De Hudsonhof op Facebook

Tags: , , ,
Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef