Chef's Favoriet

Gepost op 7 april 2016 | door Jan Eef

0

Chef’s favoriet: Sulyman Yigit, Pera

Zestien jaar geleden opende Sulyman Yigit samen met twee broers een Turks restaurant in een oude slagerij. De gerechten vielen al snel in de smaak en sindsdien is Pera een begrip. In De Baarsjes, in Amsterdam en ver daarbuiten. Naast verschillende soepen, döner en shoarma serveert Sulyman iedere dag vier verschillende Turkse gerechten. Vandaag is dat onder andere kippenbout met aardappelen.

Tekst en fotografie: Katja Brokke

Sulyman Yigit komt wat stug op gang. We eten samen een soep, even verderop zitten twee dames. Ook aan de soep. Een aantal andere tafeltjes zijn ook bezet, met zwijgende mannen. Aan de soep. Het is tien uur in de ochtend en Sulyman heeft er al een aantal uur opzitten. Als we een tijdje met elkaar praten, verschijnt er af en toe een lach. Hij vertelt trots over de grote verbouwing in 2012. ‘Er moesten palen in de grond, het plafond moest eruit. Hoewel het bij elkaar zes maanden duurde, zijn we maar één maar dicht geweest.’ Het familiebedrijf blijft de grote concurrentie voor door de goede naam hoog, en de vaste klanten vast te houden. Onder andere door het huisgemaakte eten. Sulyman stelt voor dat ik de kip fotografeer, die komt toevallig net uit de keuken.

Pera (1) smallHet gerecht. Vertel.

‘Gekruide kippenbout uit de oven met gebakken aardappelen, tomatenpuree, verse tomaten en gegrilde groene pepers. Erover wat peterselie.’

Waarom favoriet?

‘Het is niet per se mijn favoriet, het is nu toevallig net gemaakt.’ Ik probeer het nog een keer en leg nogmaals uit dat de serie over favoriete gerechten gaat. ‘Ja, maar ik heb geen favoriet gerecht. Álles is mijn favoriet!’, houdt Sulyman vol. Hij weet nog wel iets te vertellen over de kip als ik in een uiterste poging probeer iets meer los te krijgen over het gerecht en vraag naar de kruiden. ‘Zet maar gewoon “gekruide kip” neer. We koken niet met zoveel kruiden, we houden het naturel. Zo blijft het eten voor iedereen toegankelijk.’

Wie de kip en andere Turkse gerechten van Pera wilt proeven, kan zeven dagen in de week van 08.00 tot 01.00 uur (in het weekeind tot 03.00 uur) terecht op de Jan Evertsenstraat, nummer 86.

 

Katja Brokke woont sinds 2002 in De Baarsjes en is freelance journalist. Voor Ik Geef om de Jan Eef werkt ze momenteel aan de serie Chef's Favoriet.

Tags: , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef