Chef's Favoriet

Gepost op 3 maart 2016 | door Jan Eef

0

Chef’s favoriet: Lahcen Zouary, La Tajinerie

Ze zitten er nog ‘maar’ een halfjaar: La Tajinerie op het Mercatorplein. Een beetje verscholen onder de grijze overkapping, schuin aan de overkant van de Dirk. Toch kunnen liefhebbers van de Marokkaanse keuken ze goed vinden: het restaurant zit vrijwel altijd vol. Niet in de eerste plaats door de op houtskool bereide tajine’s van chef Lahcen Zouary, die voor Ik Geef om de Jan Eef zijn favoriet op het vuur zet: tajine met dorade.

Tekst en fotografie: Katja Brokke

Hij zit bij de kapper, de chef, dus ik moet even wachten als ik bij La Tajinerie aankom voor het interview. Ondertussen word ik bijgepraat door de broer van eigenaar Saïd Bentohami (rechten gestudeerd, ex-voetballer). Het restaurant ziet er spic en span uit. Gedimd licht, Marokkaanse lampen en decoratie, grote, halfopen keuken. Dit is het domein van chef Lahcen, die in Marrakesh de koksopleiding afrondde, in Italië werkte en nu hier, op het Mercatorplein in Amsterdam, de lekkerste tajine’s maakt. Als hij tegen halfzes binnenkomt, ziet hij er piekfijn uit. Goede kapper.

Tajinerie Je favoriet. Vertel.

‘De tajine met dorade. Onderop een laag tomatensaus, gemaakt van tomaat, wortel, pepers, peterselie, selderie, komijn en Marokkaanse vijfkruidenmix. Daarop ligt een dorade op de graat, gemarineerd in limoen, knoflook, peterselie, selderie, paprikapoeder en komijn. De groenten zijn paprika, aardappel, wortel en doperwten. Deze passen het beste bij de saus en geven niet te veel vocht af. De tajine gaat zo’n 25 minuten op de houtskool.’

Waarom favoriet?

‘Ten eerste ben ik er zelf gek op, maar het is ook het gerecht waarmee ik heb leren koken. Als er in Marokko vis over was, maakten we dit gerecht en het bleek het begin van mijn carrière. Vis hè, mediterraan!’

Wil je dit kleurrijke gerecht zelf proeven? La Tajinerie vind je op het Mercatorplein, nummer 5.

Katja Brokke woont sinds 2002 in De Baarsjes en is freelance journalist. Voor Ik Geef om de Jan Eef werkt ze momenteel aan de serie Chef's Favoriet.


    
    

Tags: , , , , , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef