Chef's Favoriet

Gepost op 10 maart 2016 | door Jan Eef

0

Chef’s favoriet: Timo Beets, Frits

Burgers en bier: het bleek een schot in de roos van Thomas Nieuwenhuyzen en Stijn Gelijsteen. Hun zaak Frits zit vanaf dag één, ruim een jaar geleden, iedere avond ramvol. Chef Timo Beets is verantwoordelijk voor alles wat uit de keuken komt en dat zijn voornamelijk, juist, hamburgers. Er staan standaard vier vaste burgers op de Fritskaart, de rest wisselt regelmatig. Zo ook de Burger van de Maand: de favoriet van Timo.

Tekst en fotografie: Katja Brokke

Toffe Peer. Zo heet de Burger van de Maand. Het verwoordt mooi het soort burgers dat Timo Beets wilt maken: toffe burgers, zoals hij het zelf zegt. Anderen omschrijven het misschien als culinaire burgers of gastroburgers. Het zijn in ieder geval geen simpele broodjes met een stukje doorgemalen vlees en een blaadje sla. Timo werkt veel met de buren: de broodjes worden iedere dag vers gebakken door Bakkerij Kwakman, de kaas komt van De Kaashut, de nootjes van Aladdin’s. De toewijding om van een relatief simpel gerecht iets bijzonders te maken, valt op. Samen met zijn team knalt Timo er zo zeshonderd burgers per week uit. In de zomer zijn dat er makkelijk negenhonderd. Wie de Toffe Peer wilt proeven, kan tot april bij Frits en Timo terecht.

Frits (6) smallJe favoriet. Vertel.

‘Een broodje -dat overigens speciaal naar ons recept wordt gebakken- met een hamburger van 180 gram -dat ook speciaal voor ons wordt gemalen, met een goede flake-, krokant gebakken serranoham, veldsla, Shropshire Blue-kaas (een blauwader, red.), gekarameliseerde peer en gembermayonaise.’

Waarom favoriet?

‘Een keer in de zoveel tijd komen we samen om nieuwe burgers te bedenken. Het is nooit één idee van één iemand, maar we bouwen het bijvoorbeeld om één ingrediënt heen. Iets wat iemand heeft geproefd of gezien. De Toffe Peer is daar een goed voorbeeld van. Thomas had Shropshire Blue gegeten en vond het geweldig. Toen hebben we eigenlijk de burger daaromheen bedacht. De kaas is heel heftig en met het zoete van de peer heffen we dat iets op. Daarbij heeft de peer ook nog een bite. De gembermayonaise is een beetje pittig en spat er echt uit en de serranoham geeft een krokantje en is zoutig. Samen is het een heel mooi geheel geworden.’

Frits zit op de hoek van de Jan Everstenstraat (nummer 135) en het Mercatorplein.

 

Katja Brokke woont sinds 2002 in De Baarsjes en is freelance journalist. Voor Ik Geef om de Jan Eef werkt ze momenteel aan de serie Chef's Favoriet.

Tags: , , , , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef