Baarsjesbier op komst!
Bewoners van De Baarsjes maakten voor het eerst kennis met de biertjes van Willem en Wolf op de kerstmarkt op het Jan Maijenplein. Binnen twee uur was de hele voorraad verkocht. Binnenkort is het enige echte Baarsjesbier te koop bij Café Cook.
Jullie waren gewoon bierliefhebbers, en toen wilden jullie het ook zelf gaan brouwen?
Wolf: ‘Ja. We liepen al een tijdje met het idee rond, maar we bleven er vooral over praten.’
Willem: ‘Toen hebben we Wolf voor zijn verjaardag een starterspakket voor bierbrouwen gegeven, en toen kreeg ik voor mijn verjaardag ook weer spullen van hem, en zo hebben we het langzamerhand uitgebreid. Het is echt een grote hobby geworden. Bierbrouwen is echt een ambacht. Het is iets tussen koken en scheikunde in.’
Wat was jullie eerste zelfgebrouwen biertje?
Willem: ‘Dat biertje noemen we Amanda. Het is een triple, best een heftig biertje met 8,5% alcohol e een bijna blonde kleur. Toen dacht ik aan Amanda uit de Gouden Kooi: ook blond en een beetje maf. Sindsdien geven we alle biertjes een vrouwennaam.’
Hoe heet het Baarsjesbiertje?
Wolf: ‘De Jannie! Vernoemd naar de Jan Evertsenstraat, en over een week of acht verkrijgbaar op de tap bij Café Cook. Jannie heeft een heel herkenbare, fruitige, frisse hopsmaak. Het is zeker geen standaard biertje. Eigenlijk vind ik het wel het beste bier dat we ooit hebben gemaakt.’
Willem: ‘Een bijzonder biertje, gebrouwen met meerdere hoppen. Net als De Baarsjes: een beetje complex, samengesteld uit verschillende ingrediënten, maar uiteindelijk mooi gebalanceerd.’
Wolf: ‘En wat je ruikt, is niet hetzelfde als wat je proeft.’
Willem: ‘We noemen onszelf Brouwerij De Afleiding. Dat is de naam van onze vriendengroep, maar we associëren het ook met iets leuks, een beetje verstrooiing.’
Willem: ‘Na de kerstmarkt kregen we enthousiaste reacties op ons bier. Mensen wilden het graag kopen, maar we hadden alles verkocht en moesten dus zeggen dat we niks meer hadden, helaas.’
Wolf: ‘Eigenlijk willen we een grotere installatie hebben, zodat we veel meer kunnen brouwen dan nu. Misschien dat we daarvoor in de toekomst een crowdfundingactie willen opzetten, zodat we samen met de buurt iets moois voor elkaar kunnen krijgen, want zo’n installatie kost niet niks. We hebben wel eens verzoeken van café’s die ons bier willen verkopen, maar op dit moment is Café Cook de enige aan wie we kunnen leveren.’
Echt buurtbier dus!
Willem: ‘Ja, maar dat vinden we ook heel leuk! De Jannie is een bijzonder biertje dat je alleen binnen de grenzen van De Baarsjes kunt krijgen.’
Wolf: ‘En het is leuk voor de buurt. Mensen moeten hier echt naartoe komen als ze Baarsjesbier willen. In bijvoorbeeld Brooklyn heb je bars met 25 verschillende bieren op de tap, waarvan er veel lokaal gebrouwen zijn. In Amsterdam zie je dat de lokale bieren ook steeds meer in cafés verkocht worden. Het zou toch mooi zijn als mensen speciaal voor de Jannie naar De Baarsjes komen?’
Waar staat jullie brouwerij?
Wolf: ‘We zoeken nog een ruimte! We doen het nu in de keuken van Willem en slaan het op bij mij thuis, maar dat wordt echt te krap. Het zou ideaal zijn als we ergens een ruimte kunnen huren waar we een brouw-installatie neer kunnen zetten en waar we wat spullen kunnen opslaan. Dan hoeven we niet iedere keer met zo’n vat bier over straat te lopen van het ene naar het andere huis.’
Wat is jullie droom?
Willem: ‘Ik werk nu bij een tv-producent, en dat is een hele leuke baan, maar ik zou best fulltime bier willen brouwen. Misschien met een winkeltje met bijzondere speciaalbieren erbij, dat zou ik wel heel leuk vinden.’
Nog andere plannen?
Willem: ‘We zijn nu ook een speciaal WK-biertje aan het brouwen, met een oranje dop en etiket. De Yolanthe.’
Wolf: ‘In kleine oplage, want als Nederland niet door de poule-fase komt, wil niemand het natuurlijk meer hebben.’
Als eerste weten wanneer je met een Jannie kunt proosten bij Café Cook? Hou Brouwerij De Afleiding in de gaten op Facebook