Pop-up

Gepost op 27 september 2016 | door Jan Eef

0

Jan Eef krijgt een Tweede Jeugd

Het is een doorn in het oog van velen: voedselverspilling. Dat moet en kan toch anders, dachten Manuel en Benjamin, en met het idee om van iets ouds weer iets nieuws, lekkers en verkoopbaars te maken richtten zij De Tweede Jeugd op. Het doel? Oud brood recyclen!

Op 1 oktober gaan ze open in de voormalige juwelier op Jan Evertsenstraat 21. Het is een bijzondere locatie om een pop-up broodwinkel te beginnen, want de ruimte is donker, een tikkeltje mysterieus en oogt meer als een toverpaleis op de kermis dan als een bakkerswinkel. Ze kunnen er met beperkte middelen toch wel wat moois van maken. Omdat het om een pop-up ruimte gaat en de huur dus tijdelijk is, gaan ze er ook niet al te veel aan veranderen. Maar er staan al stellingen voor het brood en ook zijn er plannen om een buitenbar voor tosti’s en zelfgemaakte limonade en icetea neer te zetten op straat. De glazen potjes waarin die wordt geserveerd zijn uiteraard gerecycled, afkomstig van kinderdagverblijven uit de buurt.

Oud brood, wat kun je daar nog mee?

Wij kwamen er op een gegeven moment achter dat veel bakkers bewust te veel brood bakken, omdat ze lege schappen willen vermijden en late klanten nooit ‘nee’ willen verkopen. Moet je nagaan hoeveel brood er zo dus dagelijks onverkocht weer de prullenbak in verdwijnt. Daarom hebben we met een aantal bakkerijen afspraken gemaakt om het overschot aan brood over te nemen en daar dan weer nieuwe lekkere dingen van te maken. We specialiseren ons bijvoorbeeld in broodpudding (bread & butter), de ideale manier om weer iets lekkers te maken van oud brood. Maar ook croutons en tosti’s zijn prima manieren om brood nieuw leven in te blazen. Die gaan we ook verkopen. En wat helemaal leuk is: er zijn best veel bakkerijen die kwalitatief hoogstaand brood bakken, dat doorgaans wat aan de dure kant is. De volgende dag smaakt dat echt nog heerlijk en kunnen wij dat betaalbaar aanbieden in onze winkel. Zo wordt echt goed brood ook toegankelijk voor mensen met een kleiner budget.

Maar jullie hebben meer plannen?

Ja, absoluut. We gaan bijvoorbeeld ook marmelade maken van sinaasappelschillen, die we ophalen bij Marqt en de Kweker, waar ze overblijven na het uitpersen voor de jus. Uiteindelijk gaan we ons assortiment nog meer uitbreiden naar soepen, sauzen en chutneys. Maar voorlopig gaan we ons eerst volop richten op brood.

Creativiteit en een passie voor koken en duurzaamheid dus. Manuel stopte onlangs met zijn studie Industrieel Ontwerp omdat De Tweede Jeugd al zijn aandacht opeiste. Benjamin werkte eerder al in de keuken van Speijkervet, waar ook de antiverspillingsfilosofie van ‘koken met het hele dier’ geldt, in plaats van alleen met de filets. Met hun gebundelde krachten hopen zij permanent voet aan de grond te krijgen in de buurt. ‘Dit pop-up avontuur is nog lang niet voorbij. Wat we echt te gek zouden vinden is om deze winter in de IJscuypje-kiosk op het Mercatorplein onze broodpudding en broden te kunnen verkopen.’

Maar voor het zover is gaan ze eerst het avontuur aan op Jan Everstenstraat 21. Hoewel ze vanaf a.s. zaterdag 1 oktober open gaan volgt er later die maand nog een openingsfeest voor de buurt.

De Tweede Jeugd, Jan Everstenstraat 21 hs

Opening: 1 oktober a.s.

http://www.detweedejeugd.nl/

Tags: , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef