Gepost op oktober 13th, 2014 | door Jan Eef

Strike out

Weer even terug op zijn oude werkplek, waar ik hem zo mag interviewen. In de grote zaal van de PopUpKanToren werkte sportjournalist Maarten Kolsloot de laatste maanden hard aan zijn onlangs verschenen boek Strike out, over de moord op tophonkballer Gregory Halman. Een van de grootste verhalen in de Nederlandse sportgeschiedenis, dat volgens Maarten verteld moest worden.

foto 3Twee broers met een groot talent voor dezelfde sport. We kennen ze wel, in de vorm van voetballers, schaatsers en judoka’s. Denk maar aan de broertjes De Boer, Mulder en Van der Geest. Nederlandse honkballers met talent, daar hoorde je nooit wat over. Tot het moment dat toptalent Gregory Halman in november 2011 doodgestoken werd door zijn jongere broer Jason, die op dat moment in een psychose verkeerde. Een tragedie voor de familie, die in de pers breed werd uitgemeten.

Je had Gregory die zondag gemaild om hem opnieuw te interviewen, op maandag was hij dood. Hoe was dat voor je? Je kende hem al, toch?

Ja, dat was bizar. Echt bizar. Ik had hem inderdaad al eens ontmoet, toen ik nog in de VS woonde en hem daar eens sprak voor een artikel in NUsport Magazine. Het is vrij ongebruikelijk dat Nederlanders het zo goed doen in het honkbal. Gregory was al jaren intensief aan het trainen en stond onder contract bij de Seattle Mariners, waar hij hard op weg was om een stevige carrière in professioneel honkbal op te bouwen. Ik ben altijd enorm fan van honkbal geweest en volgde hem al uit persoonlijke interesse. Een boeiende kerel, jong als hij was. Zowel hartelijk en vriendelijk als op het arrogante af zelfverzekerd en ambitieus. Het was zijn droom om het te gaan maken in Amerika. Ik ben de zaak tegen Jason, zijn jongere broer, blijven volgen. Ook hij was een uitzonderlijk goede honkballer.

En toen dacht je…Ik schrijf een boek?foto 2

Nou, vanuit mijn interesse voor honkbal en fascinatie voor de zaak had ik al heel veel mensen gesproken. Vrienden, ploeggenoten, coaches en ook de vader van de jongens, Eddy Halman. Ook een goede honkballer, die ze de liefde voor de sport met de paplepel heeft ingegoten. Ik ben zelfs 18 dagen lang door de VS gaan touren, van Washington naar Seattle, ook om mensen te interviewen en plekken te bezoeken waar Gregory gespeeld heeft. Ik had dus al heel veel onderzoek gedaan en toen vond ik vorige zomer dat deze zaak het verdiende uitgediept te worden in een boek. Het is niet alleen een verhaal over geweldig talent dat op een tragische wijze in de kiem is gesmoord, maar ook een verhaal over hoop en vergeving. Het was zo indrukwekkend om te zien hoe veel steun Jason kreeg van zijn familie. Toen hij werd vrijgesproken werd er hardop geklapt in de rechtzaal. De toespraak die hun moeder daar hield zal me altijd bijblijven, zo indrukwekkend en hartverscheurend…

Jason en Gregory waren heel hecht. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Voor het boek heb ik me ook ingelezen in wat voor soorten psychoses er zijn . Er is volgens experts nog zo veel niet bekend over hoe een psychose precies werkt. De jongens waren echt hele goede vrienden. Er is veel gespeculeerd over motieven, zoals afgunst. Gregory stond onder contract en Jason was nog niet gescout, terwijl hij volgens kenners net zoveel talent had. Maar uiteindelijk zijn psychotische klachten nooit helemaal te herleiden tot een punt of oorzaak. Het staat vast dat het al langer niet goed ging met Jason. Die zondag voor de moord is er een arts langsgeweest om hem te onderzoeken. Die raadde hem aan op maandag zijn eigen arts te benaderen. Toen is het toch misgegaan ‘s nachts.

Hoe gaat het nu met Jason, weet je dat?

Ik heb Jason zoveel mogelijk met rust willen laten. Ik heb een keer gevraagd of hij met me wilde praten, daar zag hij toen liever van af.  Dat heb ik gerespecteerd. Volgens mij gaat het nu naar omstandigheden wel goed. Ik hoop het.

Je boek wordt goed ontvangen. Peter R de Vries was zelfs laaiend enthousiast in het programma RTL Boulevard en vond dat het fascinerend verhaal is, dat het ook verdient verfilmd te worden…

We zullen zien. Ik ben natuurlijk heel blij dat de reacties goed zijn. Ik heb er toch met ziel en zaligheid aan gewerkt. We zijn nu binnen twee weken toe aan een nieuwe druk en dat is fijn.

Bekijk hierboven het videofragment van de RTL boulevard-uitzending, waarin Maarten aan het woord komt en Peter R. de Vries zijn boek bespreekt.

Strike Out is overal verkrijgbaar voor €16,50 (uitgeverij De Kring, Amsterdam).

Tags: , , , , ,




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef