Buurtbewoner

Gepost op 6 mei 2014 | door Jan Eef

0

Receptafette (2): Roxanne

In de rubriek Receptafette laten we iedereen proeven van de smaak van de Baarsjes. Buurtbewoners en ondernemers uit de straat delen hun favoriete recept. Faryel van Amsterdam Cupcake Company gaf het stokje door aan buurtbewoner Roxanne. Deze aflevering: een recept voor risotto met gedroogde porcini.

roxanneRoxanne is buurtbewoner en werkt als jurist in de zorg. Ze houdt van koken, maar zegt al snel: ‘Ik kook geen vijfsterrendiners, hoor! Ik ben meer een hobbykok.’ Risotto met porcini is haar succesrecept, dat ze graag met de buurt wil delen.

Hoe kijk jij naar de buurt?

‘De buurt wordt steeds leuker. Ik heb vroeger in Bos en Lommer gewoond, precies vanaf het moment dat het langzaam beter begon te gaan met Amsterdam West. Eerst had je alleen maar van die vage winkeltjes waar ik nooit heen ging, en nu zie je steeds nieuwe ondernemers hier komen, met nieuwe ideeën. De mix in de buurt vind ik heel leuk: hier wonen studenten, jonge gezinnen en ouderen allemaal door elkaar. Mensen die de buurt niet kennen, vragen wel eens of ik er geen last van heb dat ik hier woon. Dat is zo onterecht! Dat negatieve imago klopt echt niet.’

Wat zou je nog willen veranderen?

‘Ik woon zelf dichtbij de Witte de Withstraat, en daar is nog erg veel leegstand. De galerietjes vind ik leuk, en de hoedenwinkel ook, en Ivo’s Kitchen is ook echt een aanwinst voor het Witte de Withplein. Maar vooral ’s avonds is het er nog een beetje guur. Er kan nog meer leven in de straat komen. Ik vind het heel bijzonder dat steeds meer jonge ondernemers het aandurven om hier een zaak te openen. Het is ook leuk om die nieuwe plekjes te ontdekken, en het gevoel te hebben dat je erbij betrokken bent. Als er een nieuw tentje is ga ik er altijd heen, gewoon om de eigenaar te steunen.’

Waarom heb je dit recept gekozen?

‘Dit is eigenlijk mijn signature dish: het is één van mijn favoriete recepten. Die aardse smaken zijn zo lekker. Ik maak dit gerecht bijvoorbeeld als er iemand komt eten, of als ik in het weekend zin heb om uitgebreid te koken. Het ziet er ingewikkeld uit, maar het is geen moeilijk recept. En iedereen vindt het altijd lekker!’

risotto1

Risotto met gedroogde porcini:

Ingrediënten (voor 4 personen):

– 10 gr gedroogde porcini
– 125 ml gekookt water
– 4 eetl olijfolie
– 1 prei in ringen
– 500 gr risotto
– 60 ml marsala (te koop bij de slijterij in kleine flesjes)
– 1,25 l groentebouillon
– 250 gr kastagnechampignons
– tijm
– 1 teen knoflook
– 4 eetl ricotta
– 4 eetl geraspte parmezaanse kaas
– beetje peterselie voor garnering

 Bereiding:

Doe de porcini in een kom en giet er net zoveel gekookt water overheen tot ze onder staan. Bewaar het weekvocht vd porcini. Kook de bouillon.
Doe de olie in een pan met een dikke bodem en doe de prei erbij. Even aanbakken. Doe de risotto erbij en roer zachtjes. Voeg langzaam de marsala toe in de pan en doe het weekvocht van de porcini erbij. Doe steeds wat bouillon bij de risotto, elke keer moet de risotto de bouillon opnemen. Het vuur moet zacht staan. Laat de risotto op deze manier in ongeveer 30 min gaar worden.
Verhit in een koekenpan olie. Bak daar de kastagnechampignons in met een beetje knoflook en tijm. De knoflook en tijm doe je erbij op het moment dat de champignons heel droog lijken (na ongeveer 5 minuten aanbakken). Haal de pan van het buur als ze zacht en sappig zijn.
Als de risotto gaar is, kunnen de ricotta, parmezaanse kaas en de stukjes porcini en champignons erbij worden gedaan zodat het een smeuïg geheel wordt.

Garneer met wat peterselie.

risotto2

Zelf een keer meedoen aan de Receptafette? Laat het ons weten!

Tags: , ,




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef