Horeca

Gepost op 21 oktober 2014 | door Jan Eef

2

Pand Zonder Naam

Een avontuurlijke puinwandeling met Stijn Gelijnsteen

Tekst: Anouk van Doornen

Meulstee is nu écht niet meer. Wie het niet wil geloven kan door het gaatje van het bruine papier gluren dat voor de ramen geplakt zit op de hoek Jan Evertsenstraat/Mercatorplein. Met de beste wil is het moeilijk voor te stellen dat hier 9 dagen geleden nog mensen aan de bar zaten. Het 42 jaar oude Meulstee is vorige week woensdag (15 oktober) officieel overgenomen door twee horeca-ondernemers uit onze buurt: Stijn Gelijnsteen en Thomas Nieuwenhuyen, bekend van Café Radijs. We spraken Stijn over zijn plannen voor deze locatie en we kregen een avontuurlijke rondleiding door de afgebrokkelde restanten van bijna een eeuw Amsterdamse kroeg.

J4210177

Burgers en speciaalbieren
Stijn en Thomas zochten al enige tijd naar een mooi pand in West. Het hoekpand had een enorme aantrekkingskracht op de ondernemers, maar er moest eerst nog onderhandeld worden. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, werd meteen duidelijk wat ex-Meulstee moest gaan worden: een café voor speciaalbieren, met maar liefst 12 kranen. Daarnaast wordt het café een adres voor burgers van goede kwaliteit. ‘Ik ben zelf een bierliefhebber en vind het leuk om locale bieren van de tap te serveren. De menukaart wordt anders dan bij Radijs. Geen wisselende seizoensproducten, maar juist een vaste kaart met beproefde kwaliteitsgerechten. We hebben al contact gehad met een slager om de samenstelling van het vlees te keuren.’

J4210174

Nieuwe inrichting
Voor de inrichting wil Stijn een mix van moderne en warme elementen. Hij heeft met interieurontwerper Sjoerd Jonkers gebrainstormd over hoe het moet gaan worden. ‘Moeilijk in een paar woorden te vatten. Ik zou zeggen: een nieuwe Engelse pub.’ De oude bar is inmiddels gesloopt, evenals de bruine lambrisering. De kleine vierkante raampjes in Amsterdamse Schoolstijl kwamen onder een laag bedekking tevoorschijn. Hoewel Stijn graag iets had gedaan met het oude tegelwerk van nog voor Meulstee, zijn er te veel tegels beschadigd om in ere te herstellen. Het gezellige ‘rond-de-bar-principe’ blijft wel behouden. Er komt rechthoekige, grotere bar waaraan gasten onder het genot van een biertje hun burger kunnen bestellen. Daaromheen komen er ook tafeltjes.

J4210172

Online de verbouwing volgen
Het nieuwe café moet in januari open gaan, maar voordat het zover is moeten er aardig wat memorabilia worden opgeruimd. ‘Tijdens het opknappen komen we de gekste dingen tegen. Hier, een verzameling munten uit de guldentijd, een heleboel dobbelstenen en een delftsblauw tegeltje.’ Stijn leidt me naar een levensgrote kelder die helemaal doorloopt onder het pand. Het is er donker; je zou er met een zaklamp op historische safari kunnen gaan. Drankflessen, koelkasten, snijmachines en een paar ski’s heeft Stijn al gevonden. ‘Er is weinig aan het pand gebeurd in al die jaren. Dat is aan de ene kant wel grappig, maar dat betekent ook veel werk.’ Liefhebbers van ‘extreem make overs’ kunnen trouwens hun hart ophalen. Videokunstenaar Wouter Sessink gaat het hele proces op film vastleggen de komende tijd. De sloop van de bar was de eerste videoshoot van vandaag.

Wordt vervolgd dus…

Nog even terug naar het verleden? Bekijk de fotoshoot van Meulstee van voor de verbouwing.

J4210173

Tags: ,
2 Responses to Pand Zonder Naam

  1. Pingback: Jan wordt Frits | De Westkrant

  2. N. Meijer says:

    Ben wel benieuwd, misschien soms eens een echte Amsterdamse avond organiseren. Daar heeft de buurt echt behoefte aan. Hopelijk niet bestemd voor uitsluitend yuppen. leuke Amsterdamse groep? Rondje Mokum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef