Uit

Gepost op 30 juni 2013 | door Jan Eef

Horeca volgens de heren van Radijs

Door: Floor Horninge. Fotografie: José Costa

Op 21 juli 2010 opende café/restaurant Radijs haar deuren aan de Jan Evertsenstraat 41. Kok Thomas Nieuwenhuyzen en barman Stijn Gelijsteen waren een tijdje daarvoor toevallig langs het pand gefietst en hadden sindsdien hun zinnen erop gezet. En met succes! Als ik te vroeg binnen kom voor een gesprek met Stijn besluit ik zelf even lekker op het terras te gaan zitten waar ik al snel van een glaasje spa rood word voorzien. Stijn springt zelf nog even bij achter de bar, en als het rustig genoeg is gaan we in gesprek, over horeca natuurlijk!

Radijs, waarom geen komkommer?

Ehm….(lacht) Gewoon een lekkere naam. Daar kunnen we heel interessant over gaan doen, maar het is gewoon een mooie naam.

Dus het komt niet voort uit een bepaalde fetisj voor Radijzen?

Nee, het was eigenlijk heel stom. We waren een inventarislijst aan het maken en toen kwam ik een radijs-garneerapparaat tegen en toen eh… In de straat zaten heel veel belwinkels enzo en nu zit daar een lekkere frisse westerse naam tussen en dat valt op en onthoudt makkelijk. Radijs is dus ook niet een ingrediënt dat per se terug te vinden is.

Wat was het oorspronkelijk idee achter Radijs?

Lekker buurtcafeetje waar je lekker kan eten voor een betaalbare prijs en laagdrempelig.

Hoe zou je de stijl en de sfeer van Radijs omschrijven?

Industrieel uiterlijk, ontspannen met een goede service, daar hamer ik wel op. Groot terras. Ontspannen voor borrel, lunch of diner.

Wat zijn de ontwikkelingen van Radijs sinds de start?

We zijn heel goed onderweg om het een compleet verhaal te maken. Langzamerhand breiden we uit in onze service. Inmiddels hebben we een groot terras met goede terrasverwarming en terrasschermen. Daar kom je gaandeweg achter, hoe je constant kunt verbeteren. En op een gegeven moment wordt het dan compleet en ik denk dat we bijna zover zijn. We zijn op nul begonnen, hebben alles gesloopt en opnieuw opgebouwd (voorheen zat er een shoarmatent) en nu is het echt geworden zoals wij het wilden hebben.

Wie zijn jullie gasten?

Voornamelijk buurtbewoners tussen de 20-50 jaar met uitschieters naar boven en beneden. Dat was en is ook de doelgroep.

Wat wordt het meest gedronken?

Bier. Ik heb ook veel speciaalbier. We wisselen ook veel op tap. Erdinger weiss en Brandbier weiss zijn momenteel niet aan te slepen. We hebben ook bier van Brouwerij ’t IJ, kleine brouwerij-tjes, dat loopt super. Ik wil niet teveel van het zelfde.

Wat is een must-have in een bar?

Een hardloper.

Een product dat hard loopt dus.

Ja, en service is het allerbelangrijkste. Een must have voor in de bar. Daarmee kun je jezelf onderscheiden. En dat moet ook wel nu in crisistijd.

Dus er zijn 2 must haves?

Ja, maar ik denk dat service daarvan wel het allerbelangrijkst is en daarnaast een leuk assortiment.

Hoe kom je aan je personeel?

Die komt binnenlopen. Alleen keukenpersoneel is wat lastiger te vinden. Dus daar heb ik wel eens advertenties voor gezet ja.

Heb je een steady team?

Bijna iedereen die hier werkt, is hier al vanaf het begin. Niet allemaal, maar zowel keuken als bedienend personeel, daarvan staat het grootste gedeelte hier vanaf het begin.

Sta je zelf ook nog te werken?

Ja, ik sta zelf nog 5 dagen in de week voor te werken en mijn compagnon staat in de keuken. Nu nog wel. De bedoeling is dat dat uiteindelijk minder wordt en er zijn ook plannen voor een tweede zaak. In gedachte zijn we daar al mee bezig (lacht).

Waarom past Radijs in deze buurt?

Nou, we hebben eigenlijk ons businessplan op deze buurt geschreven. Toen we daaraan zijn begonnen, hebben we gekeken naar buurten die nog in opkomst waren. Drie jaar geleden was oost al best wel ver en we zaten meer in deze hoek te kijken. Van Westerpark meer deze kant op en we kwamen hier echt stom toevallig langs fietsen. En dit stond leeg. Het was op een zonnige voorjaarsdag en we zagen gewoon de zon al op het terras en vanaf dat moment zijn we gaan bellen en stalken. Dit was en is de buurt met veel potentie, dat echt in opkomst is en daar wilden wij perse onderdeel van uitmaken.

Waar kun je je in andere horecagelegenheden aan ergeren?

Service. Slechte service. Gewoon niet gezien worden als je binnen komt lopen en aan een tafel gaat zitten. Ik ga dan ook gewoon echt weg na 5 a 10 minuten. Ik kan daar niet tegen. Je moet je welkom voelen en dus gezien worden als je ergens binnen loopt. Als je het druk hebt, prima, maar geef even een knikje, maak contact.

Zeg je het? Als het zo slecht is?

Nee, ik ga weg en kom er gewoon niet meer terug. (lacht)

Wat wil je nog kwijt over Radijs?

Radijs is het gezelligste café van de buurt (lacht). Eh…het is een heel ontspannen plek, een van de fijnste terrassen, dat durf ik wel te zeggen denk ik, met lekker veel zon.

Een vraag van een collega. Bar Baarsch (Reinout) wilde nog van jullie weten waar jullie de inspiratie voor jullie kaart vandaan halen?

We hebben drie koks waarvan er eentje al 100 jaar in Amsterdam op allerlei plekken gewerkt heeft. Zij is ook de chefkok en heeft ook een HBO afgerond in Food Design & Innovation. Zij neemt het grootste deel van de nieuwe kaart en gerechten voor haar rekening. En verder helpt blaadjes doornemen, interesse en de ervaring die in de keuken staat. En ik denk dat je op de kaart moet zetten wat je zelf echt leuk vindt en dan wordt het misschien ook vanzelf apart. Je moet jouw interesse in producten laten zien, dat vinden mensen leuk en dat maakt een kaart.

Ten slotte: Welke andere horeca ondernemer(s) uit de buurt zou jij een vraag willen stellen?

Ik zou wel aan de jongens van cafe Cook willen vragen wie hun tuinman is. Ziet er altijd erg leuk verzorgd uit daar!

Restaurant Radijs
Jan Evertsenstraat 41hs
zo-do 12:00-01:00
vr-za 12:00-02:00
Reserveren: 020-7513232 of ikwil apenstaart radijs-amsterdam.nl

Lees hier het eerste interview in de serie, met Reinout van Bar Baarsch

Tags: , , ,




Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef