Vroeger

Gepost op 29 januari 2013 | door Jan Eef

Van Vespuccimarkt naar Mercatormarkt

Kan een markt doodbloeden? Ja, dat kan. Het gebeurde met de Vespuccimarkt. Ooit was het een van de bekendste markten in Amsterdam, in misschien wel de mooiste straat in De Baarsjes, de Vespuccistraat.

De bezoekers bleven weg. Alsof alle buurtbewoners hadden besloten de Vespuccimarkt per 1 januari 2000 links te laten liggen. Over hoe het kon gebeuren zijn de bestuurders, marktlui en marktbezoekers het niet eens. Er zijn veel wijzende vingers en gebrom. De markt die ooit een markt was, maar nu niet meer: er staat alleen nog een kaaskraam met een hoeveelheid kazen die op één hand te tellen is en een kraam met eieren. Heel. Veel. Eieren.

Er gingen stemmen op om de markt te verplaatsen naar het Mercatorplein. En ze verstomden weer. Ook dat kwam doordat de bestuurders, de marktkooplui en de ondernemers uit de buurt het niet eens werden.

De markt die ooit was, was niet meer. Maar dat geeft helemaal niet, want De Baarsjes is verblijd met een new and improved markt, de Mercatormarkt.

Een nieuwe plek, andere marktlui en nieuwe bezoekers. Mensen die behoefte hebben aan biologische delicatessen, handgemaakte creaties en allerlei tweedehands (kleding)schatten. Nu alleen nog maar op de eerste zaterdag van de maand. En wat voor zaterdag! Het plein leeft dan als vanouds. Lang leve de Mercatormarkt.

Tekst: Racheda Kooijman
Beeld: Collectie Simon van Blokland

Tags: , , , ,
Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef