Nieuwe smaken ontdekken
Sinds afgelopen zomer is de Jan Evertsenstraat een Libanees restaurant rijker. Nog niet ontdekt? Dat kan kloppen. Maz Mez zit een beetje verborgen, tegenover Albert Heijn. In die onopvallende hoek zit een verrassend gezellig restaurant, waar Libanese gerechten geserveerd worden waar je je vingers bij aflikt. Jan Eef gaat op die heerlijke etensluchtjes af en voelt gastvrouw en bedrijfsleider Somaye aan de tand.
Tot de zomer was Maz Mez een tapasrestaurant. Waarom zijn jullie overgestapt naar Libanees?
‘In Amsterdam zijn niet veel Libanese restaurants, en tapas is eigenlijk overal. Met Libanees eten kunnen we mensen verrassen. Bovendien is mijn man Ary nu chefkok. Wij zijn allebei half Libanees en we kennen de Libanese keuken heel goed. Daardoor was de overgang niet moeilijk. We kunnen mensen nu echt een bijzondere avond geven en we kunnen veel over het eten vertellen. Sinds we een Libanees restaurant zijn geworden, loopt het heel goed.’
Wat is er zo bijzonder aan de Libanese keuken?
‘Libanees eten bestaat uit allemaal kleine hapjes. Je begint met een koude gang met vers brood, salades en allerlei dips. Daarna komen de warme gerechten, zoals falafel, vleesspiesjes, geitenkaaspakketjes met honing… De smaken zijn bijzonder en heel veel is geschikt voor vegetariërs. Veel gasten kiezen voor het verrassingsmenu, omdat ze van alles wat willen proberen. Zo krijg je een hele tafel vol schaaltjes en bakjes, altijd met veel groenten.’
Wat is jouw lievelingsgerecht?
‘De baba ganoush, een puree van geroosterde aubergines, en de traditionele falafel zijn mijn favorieten!’
Weten de mensen jullie al te vinden?
‘We vallen niet zo erg op. Veel mensen reageren verbaasd als ze horen dat hier een restaurant zit. Gelukkig vinden ze ons wel via internet, want we mogen niet zo veel veranderen aan de buitenkant van ons restaurant. Het helpt ook heel erg dat Albert Heijn er nu is. Daarvoor stonden veel pandjes aan de overkant leeg en zag het er heel donker en somber uit. Het begint op te bloeien, hier.’
Wat zijn jullie wensen voor 2015?
‘Ik wil dat mensen zich hier thuisvoelen. Gastvrijheid is heel belangrijk voor ons. Dat doen we met liefde, vanuit ons hart. En daarbij wil ik mensen smaken laten ontdekken die ze nog niet kennen. Omdat ik de gasten graag zelf wil adviseren en vertellen over het eten, ben ik hier iedere dag. Ik wil met eigen ogen zien dat ze tevreden zijn.’