Groen

Gepost op 3 oktober 2016 | door Jan Eef

0

Milieubewust in De Baarsjes deel 1

De gemeente Amsterdam werkt aan een duurzame stad. In 2020 moet bijvoorbeeld 20% meer duurzame energie worden opgewekt, terwijl het totale energieverbruik met 20% omlaag moet. Bewoners zijn onmisbaar bij het uitvoeren van deze plannen. Wij gingen op onderzoek uit: wat voor duurzame initiatieven vind je in De Baarsjes? In dit drieluik, dat eerder verscheen in Buurtkrant Jan Eef 9, geven we het woord aan drie Baarsjesbewoners en -ondernemers over wat zij aan duurzaamheid doen.

DEEL 1 MARA WERKMAN 

Met de buurt: een daktuin aanleggen

Veel mensen zullen het herkennen: de gedeelde binnentuinen die worden ontsierd door schuren en garages met kale grauwe daken. Rooftop Revolution, een platform dat zich inzet voor groene daken in Amsterdam, experimenteert daarom met het aanleggen van daktuinen. Niet alleen is een groen dak leuker om op uit te kijken, het is ook goed voor de biodiversiteit, de luchtkwaliteit en de levensduur van de daken: ‘groene’ daken gaan tot drie keer langer mee. Voordelen genoeg dus!

Mara Werkman woont sinds drie jaar aan de Hoofdweg, in het blok tussen de Jan Evertsenstraat en de Jan van Galenstraat. Haar balkon, een kleine groene oase van bloemen en planten, vormt een enorm contrast met het enorme L-vormige garagecomplex dat dwars door de binnentuin loopt. Geen fijn gezicht, vindt Mara. Om hier verandering in aan te brengen is ze sinds dit jaar boswachter van deze daktuin-in-wording.

‘Het plan is om dit hele dak te laten begroeien. De gemeente heeft beloofd de helft van de kosten te zullen dekken, want daktuinen vangen immers veel regenwater op. De andere helft willen we graag met crowdfunding bij elkaar krijgen, door buren van omliggende woningen te vragen mee te doen. Iedereen mag natuurlijk ook meedenken over wat voor tuin er op het dak komt. Die wordt dan uiteindelijk door een professionele partij aangelegd. De voorkeur gaat uit naar bedekking van kleine vetplantjes (sedum). Die groeien niet heel hard en hebben relatief weinig onderhoud nodig. Als je dan eens per jaar met een paar buren het dak op gaat om de tuin bij te werken heb je er met minimale inspanning veel plezier van.’

Maar voor het zover is moeten er nog wat stappen worden gezet. ‘We hebben toestemming nodig van de eigenaar van de garages. In dit geval is dat een makelaar. Het lukt alleen maar niet om die te spreken te krijgen. Zonde, want een daktuin scheelt in het onderhoud van de daken en bovendien ook in stookkosten.’

Woon jij in hetzelfde blok als Mara en wil je meehelpen deze daktuin tot stand te brengen? Neem contact op met Mara via redactie@janeef.nl. Heb je ook zin gekregen om met je buren een daktuin aan te leggen? Kijk dan op https://rooftoprevolution.nl/ hoe jij aan de slag kan om je omgeving te vergroenen.

 

Tips van Mara

  • Eet minder vlees.

Als je wil, kun je vleesvervangers eten. Goedkoper dan vlees en heel lekker. Soja kun je beter zelf eten dan als koeienvoer gebruiken. Dan krijg je er namelijk tien keer zo weinig voor terug. Je moet dus veel meer soja planten, en dat zorgt weer voor ontbossing.

  • Scheid je afval

Behalve papier en glas kun je ook plastic apart verzamelen. Het is best wel shocking om te zien hoeveel plastic we weggooien. Plastic kan vrij goed gerecycled worden als je het van te voren scheidt van ander afval.

  • Kies voor de waslijn

Droog je was zoveel mogelijk aan de lijn in plaats van in de droger. Dat kost minder energie, en je kleren blijven langer mooi.

  • Reis bewuster.

Op de site van Natuur & Milieu kun je zien wat de CO2-uitstoot is van een reis per vliegtuig, trein, bus of auto. Ik ga zelf om die reden al jaren met de trein.


Tags: , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
  • Buurtagenda

    no event


  • Tweets van Jan Eef