Feestverlichting

Gepost op 20 juni 2016 | door Jan Eef

19

Laat jouw stem horen over de Feestverlichting in de Jan Eef!

Iedereen die donderdagavond in de Jan Eef was, kan het niet ontgaan zijn: feestverlichting! Een gedeelte van de luifels ter hoogte van de Admiralengracht is namelijk sinds deze week verlicht. Vier verschillende verlichtingsornamenten zijn te bezichtigen: een groot hart, een hartenstrook, een kroontje en een fietswiel. Waarom? We willen alvast een inkijkje geven in hoe de straat tijdens de feestmaanden eruit kan zien. En nog leuker: jij kan je stem daarover laten horen!

Betrokkenheid bij de feestverlichting

Dit jaar is besloten de feestverlichting ietwat anders aan te pakken dan voorgaande jaren. Ieder die de commotie rondom de jerrycans heeft meegekregen, weet dat het een hot topic met verschillende meningen is. Ook tijdens het proces waarin ik de mogelijkheden voor de feestverlichting aan het onderzoeken was, is mij deze commotie niet onopgemerkt gebleven. Wanneer ik vertelde dat ik mij ging buigen over de feestverlichting ontstonden er veelal heftige reacties op de jerrycans. Het is mooi om te merken dat zowel bewoners als ondernemers zo meeleven met dit onderwerp.

unnamed (1)Om deze reden willen we iedereen dit jaar in een grotere mate bij de feestverlichting betrekken. We gaan dat doen middels een enquête met daarin diverse opties voor de feestverlichting waar de gehele buurt zijn of haar stem mag laten horen. Deze stemmen zullen door het bestuur van de Jan Eef gebruikt worden als input om namens de leden van de winkelstraatvereniging een beslissing te nemen over de feestverlichting.

Verschillende wensen vragen om verschillende opties

Bij het opstellen van de feestverlichtingopties is geprobeerd rekening te houden met de verschillende wensen vanuit de buurt. Wat opvalt, is dat enerzijds de voorkeur bestaat voor luxe, traditionele verlichting en anderzijds voor creatieve, duurzame en innovatieve verlichting. De opties met de harten en kroontjes behoren naar mijn mening tot de eerste categorie. In het speciaal de hartenstrook, welke groter is in omvang en veel prestige uitstraalt. Deze luxere optie is dan ook kostbaarder, en daarom zal in de enquête gevraagd worden of je bereid bent een financiële bijdrage te leveren.

De optie met het grote hart is in feite een vereenvoudiging van de optie met IMG_7991meerdere harten. Het hart is een herkenbaar symbool wat past bij de buurt. Wellicht dat men het lichthart herkent van vorig jaar, toen hing deze verlichting in winkeletalages en was er een DIY-harten campagne.

Om aan de voorkeur voor creatieve, duurzame en innovatieve verlichting te voldoen, is het verlichte fietswiel bedacht. Door het gebruik van tweedehands wielen, kunnen we deze nieuw leven inblazen. Ook is de symboliek passend bij de buurt: het wiel staat symbool voor beweging en vooruitgang, specifiek de vooruitgang die het winkelgebied de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Deze beweging is in gang gezet vanuit een bottom-up initiatief, bestaande uit gedreven bewoners die zich inzetten voor de buurt. De kracht vanuit mensen en de laagdrempeligheid is in het fietswiel ingebed. Ieder wiel kan daarbij worden beschouwd als een schakel welke als geheel een beweging in gang zet.

IMG_7912Nu is het aan jou om kenbaar te maken wat je favoriete feestverlichting is. Geniet nog even van de vier verschillende ornamenten, en maak je keuze! De enquête zal lopen vanaf dinsdag 21 juni en drie weken duren.

 

Tags:
19 Responses to Laat jouw stem horen over de Feestverlichting in de Jan Eef!

 1. S says:

  Er mag eerst wat aan de luifels gedaan worden, zien er zo lelijk uit andere kant van de Jan Eef ter hoogte van Admiraal de R ….. Zo somber, grijs en grauw!!!
  Verderop bij de mercatorplein is alles al gedaan

 2. Els Bolding says:

  Het fietswiel heeft mijn voorkeur!

 3. Margo Papenburg says:

  Ik ga voor de hartenstrook

 4. Dennis says:

  Gewoon gezellig de oud-Hollandse en traditionele kerst verlichting zoals in de rest van de wereld. Kom op nou

 5. Ricardo Borelli says:

  ik vind het niet zo duidelijk wat de opties zijn
  als ik het goed begrijp zijn er 2 opties: hart en wiel
  als die zijn de einige opties dan ga ik voor de wielen

 6. b.koelemij says:

  wij willen de het hart wel

 7. J van Bakel says:

  Het fietswiel!

 8. Tommy says:

  Kerstverlichting zoals in de rest van de wereld.. xD
  Nee hoor doe mij het hart maar!

 9. Annelies Matthes says:

  Ik ga voor de wielen

 10. Ellen says:

  Zeker weten het fietswiel!

 11. Alexander Meijer says:

  Ik zou het persoonlijk ook een goed idee vinden als de verlichting in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein de komende jaren wat vaker/langer brand. Vond de Jerrycans mooi, maar op donkere winterdagen overdag waren ze uit en stond het lelijk en saai. Feestverlichting hoort in de donkere dagen voor (en na) kerst te branden (zoals overal in de stad), anders mist het haar voornaamste doel. Hoe het er verder uitziet is wat mij betreft secundair.

 12. Steef says:

  Gelukkig dat die armoedige jerrycans er uit gaan!!! Leek wel een soort derderwereld-winkelstraat zo rond de kerst. Dus nu ook liever geen gerecyclede fietswielen oid. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. De harten spreken mij het meeste aan.

 13. Anouk says:

  Fietswiel!

 14. Kadoeken says:

  Wat is dit voor rare manier om input te vragen? Ga je vervolgens al het commentaar hier en op Facebook in een documentje gieten? Dat is toch ontzettend inefficient en enorm zonde van je tijd. Volgens mij is de verlichting nu al te kostbaar geworden. Wat zonde zeg!

  Hier my 2 cents:
  Over 1 ding is volgens mij iedereen het wel eens: de afwerking van de verlichting was om te janken zo slecht. Je zag overal de dikke (oranje?!) stroomkabels en stekkerdozen hangen. Alsof het door kinderen was gedaan. In de Witte de With was het nog slechter. Ongeacht wat voor lampje je nu wil gaan hangen, zorg ervoor dat het niet bijdraagt aan het oude, sloeberige karakter van de straat. Want ongeacht of het een hart is (alsjeblieft niet zeg, wordt al moe van al die “geef om je jan eef” marketing, er lopen nog steeds vooral idioten rond die denken dat ze alleen op de wereld zijn) of weer een jerrycan, als er weer overal draden (oranje!?) en stekkerdozen hangen, blijft het een triest gebeuren.

 15. Kadoeken says:

  PS: aanvulling: het is totaal niet duidelijk wat de opties zijn. Zet gewoon een normale poll neer, zodat de keuzes duidelijk zijn en je ook gewoon ziet hoeveel stemmen er al zijn geweest. Ipv zo’n lap onduidelijke tekst zonder duidelijke keuzes.

 16. Fred Vosveld says:

  Gewoon goede gezellige Feestverlichting er worden al genoeg tradities om zeep geholpen. En inderdaad iets beter als de afgelopen jaren, afgezien van het feit dat de jerrycans er niet uitzagen was het grote deel vaak stuk of los in ieder geval geen licht.

  Maak eens een rondje door de stad en andere steden om te zien wat feestverlichting inhoud en hou eens op een trendsetter te willen zijn.

  En ja ik woon in de buurt en ja ik doe mijn boodschappen in de JanEef

 17. Serkan says:

  Feestdagen een treurige armoedige uitstraling geven is niet wat de Jan Eef nodig heeft, dus voor mij iig zeer zeker geen fietsbanden, die zien er overdag net zoals de jerrycans treurig uit. En hebben we al niet genoeg fietswielen om ons heen de hele dag op de grond?!! De hartenstrook of het hart heeft mijn voorkeur, sluit ook goed aan bij de leus “geef om de jan eef” .

 18. Urs says:

  Gelukkig die lelijke jerrycans weg kon echt niet schande de hele stad was mooi versierd en dan kwam jebij de jan eef en dacht je wtf voor lelijks hangt hier en indd overal kabbels en stekkerdozen !!
  Doe gewoon in alle bomen weer mooie ledlamjes (kleintjes) en ipv geef om de jan eef tekst zet er fijne feestdagen en zet op mercaterplein een mooi verlichte kerstboom neer en de verlicting dag en nacht aan dat kan met ledveichting.
  En voor idieen kijk om je heen en naar andere wereldsteden zoveel mooier daar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑
 • Buurtagenda

  no event


 • Tweets van Jan Eef