Gepost op 12 maart 2015 | door Jan Eef
0Ivo kan toveren met eten
Komend weekend organiseert Ivo’s Kitchen een proeverij met soep van vergeten groenten op festival 24H West. Een kraampje vol aardperen, pastinaken, schorseneren en koolrapen komt op het Witte de Withplein te staan. Ivo serveert er kopjes soep van vergeten groenten en staat klaar om je kooktips te geven en vragen te beantwoorden. Iedere bezoeker krijgt ook twee recepten mee, om thuis mee aan de slag te gaan met vergeten groenten.
Zeventien maanden geleden openden Ivo en Svetlana hun restaurant Ivo’s Kitchen aan het Witte de Withplein. Het eten dat geserveerd wordt heeft wortels in de keukens van de Balkan, is beïnvloed door de mediterrane keuken en krijgt vooral een unieke draai van Ivo. Terwijl Svetlana in het kleurrijke restaurant vertelt over het concept van Ivo’s (lokaal, veel biologisch, alles huisgemaakt), loopt Ivo af en toe naar de keuken om iets op te halen om te proeven. Zeewier, knoflook, truffelpasta, vers gebakken brood. Hier moet je duidelijk naartoe als je iets bijzonders wil eten.
‘Vroeger vermeden mensen deze straat,’ vertelt Svetlana. ‘Iemand zei tegen me dat de Witte de Withstraat vroeger “de blinde darm van De Baarsjes” werd genoemd. Wij zitten hier nu zeventien maanden en we merken inderdaad dat mensen gemakkelijker afspreken in de Jan Evertsenstraat dan hier. Maar de reacties die we krijgen zijn altijd heel goed. Van de mensen die bij ons eten komt 85% nog een keer terug.’
En die leuke reacties, daar doen Ivo en Svetlana het voor. ‘Als de mensen tevreden zijn, dan zijn wij ook blij. Laatst kwam een wat oudere man met een jongere vrouw eten bij ons. Ze bestelden drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en ook nog desserts. Ik dacht dat het recensenten waren. Ze aten alles op, en na afloop zei die oudere heer: “Wij gaan vaak uit eten, dus we zijn wel wat gewend. Maar wat díe man kan is heel bijzonder”. En toen wees hij naar Ivo.’
Ivo vertelt dat hij geïnteresseerd is in hoe vroeger gekookt en gegeten werd. ‘Romeinse gladiatoren aten gierst, omdat ze daar snel energie van kregen. Ik ben benieuwd wat mensen als Einstein aten. Ik vind het belangrijk om heel goede, bijzondere ingrediënten te gebruiken en alles zelf te maken.’
‘Mensen vragen soms of onze lemon cheesecake van Holtkamp komt,’ vult Svetlana aan. ‘Dan zeg ik: nee, die is van Ivo! Hij houdt van experimenteren, uitzoeken hoe je iets het beste maakt. Voor de sinaasappel-rabarbersaus die nu in een gerecht zit, heeft hij wel tien verschillende samenstellingen geprobeerd. Ivo wil dat het écht goed is. Hij kookt met passie.’
Zaterdag 14 maart, 12.00 tot 18.00 uur, Witte de Withplein.
Neem ook eens een kijkje op de Facebookpagina van Ivo’s Kitchen, voor leuke kooktips en -raadsels.