Huiskamerrestaurant 2HOOG
De eerste editie zit er inmiddels op, en Ton en Carolien van huiskamerrestaurant 2HOOG kijken tevreden terug: het was gezellig, het eten was lekker en alle gasten hadden een leuke avond. Binnenkort, op 22 juni, staat alweer de tweede editie op het programma. Aanmelden kan nog!
Hoe kwamen jullie op het idee om een huiskamerrestaurant te openen?
Ton: ‘We hebben erover nagedacht om zelf een winkeltje te openen waar we soep en hartige taarten wilden verkopen. Dat bleek uiteindelijk een te grote investering. Toen vroeg iemand ons waarom we niet een huiskamerrestaurant begonnen. Dat leek ons een goed idee.’
Carolien: ‘We vinden koken heel erg leuk. Ton is kok, maar 2HOOG doen we echt als hobby.’
Ton: ‘Wij verdienen er niet aan. Nou ja: onze winst bestaat uit leuk gezelschap en een lekkere maaltijd. En voor mij is het ook leuk dat ik wat dingen kan gaan maken die ik normaal op mijn werk niet maak omdat we daar een vast menu hebben.’
Hoe was de eerste editie?
Carolien: ‘Het was heel geslaagd. We hadden leuke gesprekken en de gasten bleven zelfs nog nazitten. We waren niet echt zenuwachtig, want we hadden al een paar proefsessies gehouden voor vrienden en kennissen.’
Hebben jullie een specialiteit?
Ton: ‘We willen misschien met thema’s gaan werken: dan beginnen we in Spanje en dan reizen we terug naar Nederland, door de keukens van al die Europese landen. Maar daar beginnen we pas over een tijdje mee.’
Wat vinden jullie van de buurt?
Carolien: ‘Ik woon nu dertig jaar in West, eerst in Oud West en nu al twaalf jaar in De Baarsjes. Je merkt dat er meer saamhorigheid is nu. Er gebeurt meer, en mensen doen meer dingen samen. Wij waren ook bij de Jan Eef Buurtbrunch, en dat was echt heel geslaagd. Het is altijd leuk om buurtbewoners te ontmoeten. Voor ons is dat niet de hoofdreden om een huiskamerrestaurant te beginnen, maar het is wel leuk als het gebeurt.’
En 2HOOG heeft ook nog een sociale doelstelling.
Ton: ‘We hadden een keer het idee van een uitgestelde koffie gezien. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een extra kopje koffie betaalt, dat dan kan worden meegenomen door iemand die het niet zo breed heeft. Zo kwamen we op het idee om ook zoiets te doen in ons huiskamerrestaurant: mensen kunnen bijvoorbeeld een paar euro extra betalen, om zo te zorgen dat er ook eens iemand kan komen die zelf niet naar een restaurant zou gaan. Iemand die bij de Voedselbank loopt, of iemand van het Leger des Heils bijvoorbeeld.’
Carolien: ‘Dan leggen we zelf misschien ook wat bij. Voor mensen die een lastige tijd doormaken is het vaak heel goed om eens de deur uit te gaan. Buiten de deur eten is het eerste waar je op bezuinigt als je even niet zo veel geld hebt.’
Hebben jullie zelf wel tijd om van het eten en gezelschap te genieten?
Carolien: ‘Tussen de gangen door wel, en na afloop gaan we er ook bij zitten. Maar we zijn wel druk met alles in de gaten houden.’
Ton: ‘In de keuken is planning het belangrijkste!’
De volgende editie van huiskamerrestaurant 2HOOG is op 22 juni. Ook dan wordt er weer een heerlijk 4-gangenmenu geserveerd. Aanmelden? http://2hoog.wordpress.com. Op die site vind je ook het menu van de avond! Let op: 2HOOG is op de tweede etage, en kan voor rolstoelgebruikers dus wat moeilijker toegankelijk zijn.
Pingback: Vol op 22 juni door …. | 2hoog