Snackbar Marja, friet om vrolijk van te worden
Het is natuurlijk leuk om te schrijven over al die nieuwe, hippe, lekkere restaurants, cafés en koffietenten die er de afgelopen vijf jaar in onze buurt zijn bijgekomen. Als paddenstoelen uit de grond, je zou bijna last krijgen van keuzestress. Maar laten we op deze mooie nieuwe Jan Eef website beginnen bij het begin. Het was er al, het is er en het zal er hopelijk nog lang blijven: Snackbar Marja.
Snackbar Marja heeft écht goeie friet. Kom daar maar eens om. De meeste friet in Amsterdam is te dik, te slap, te bleek of –the horror– uit de diepvries. Marja friet is precies goed: ongeveer zo dik als de pink van een volwassen vrouw (die niet al te veel friet heeft gegeten), goudbruin (maar meer bruin dan goud), vers gesneden en een tikje slap. Dat laatste is de indicatie voor de echte goede friet, hij moet een heel klein beetje doorbuigen; het bewijs voor krokant van buiten en sappig van binnen. Friet die fier rechtop staat is te droog.
Een aantal jaar geleden kwam onze Marja friet bij een onderzoek van de Consumentengids uit de bus als een van de slechtste en ongezondste van Nederland. Hij bevat blijkbaar te veel transvetten, die slecht zijn voor hart en bloedvaten. Toch bakt Marja haar friet voor in zuiver plantaardig vet. Dat staat op de gevel, dus is het waar. Waar ze het vervolgens in afbakken mag Joost weten, maar eerlijk gezegd kan me dat niet zo veel schelen. Friet is namelijk niet bedoeld om gezond te zijn. Als je gezond wil eten, neem dan maar een komkommer. Friet eet je voor het lekkere en juist voor het vette. Omdat je een kater hebt, een algehele dip of gewoon geen tijd om te koken. Friet van snackbar Marja is zo lekker dat je er vrolijk van wordt, en dat is ook gezond.
Tekst: Maartje Oome

